Ukida se digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igir Galić saopštio je danas nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

On je kazao da je broj novooboljelih opao za 40 odsto za dvije sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

“Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara prostora”, kazao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Institua za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) na kojoj se analizira trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljaju nove epidemiološke mjere, prenose Vijesti.

On je rekao da se izolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

“Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mjere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

“Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko 1.000 metara kvadratnih prostora. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora”, rekao je on.

 

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.