Skup građevinski materijal doveo do rasta cijena stanova

U Crnoj Gori na tržištu nekretnina dogodio se poremećaj sa cijenama stanova u izgradnji s obzirom na to da su u poslednjih nekoliko mjeseci drastično uvećane cijene građevinskog materijala. Prema tvrdnjama predstavnika tog biznis sektora, danas je sve teže pronaći kupca za stan ili poslovni prostor. Ipak, očekuje se uskoro i stabilizacija cijena.

Aleksandra Radonjić iz agencije “Most nekretnine” kazala je da je povećanje cijena građevinskog materijala uticalo na odluke ne samo pojedinih investitora koji prodaju stanove u izgradnji već i na prodavce stanova koji prodaju već završene, odnosno izgrađene stanove.

Pročitaj još: Cijene stanova u regionu: Najjeftinije u BiH, u Crnoj Gori 30 % više cijene novogradnje

– To je dovelo do određenog rasta cijena. Kod svih agencija je došlo do tendencije rasta cijena stanova u izgradnji po kvadratu i to se naravno odrazilo i na prodaju stanova ranije izgrađenih, sa kojima mi radimo. Otprilike došlo je do povećanja cijena od nekih 50 eura po kvadratu – rekla je Radonjić. Navela je da bi u narednom periodu cijene na tržištu nekretnina morale da se stabilizuju.

– Čak i ove sadašnje cijene su dosta visoke za naše uslove u Crnoj Gori – istakla je Radonjić. Mediji u Crnoj Gori i regionu već mjesecima izvještavaju kako cijene građevinskog materijala rastu. Krajem prošlog mjeseca objavljeno je i to da je situacija dodatno zabrinjavajuća jer analitičari prognoziraju dalji rast cijena. Iz tog razloga došlo je i do smanjenja interesovanja investitora za gradnju građevinskih objekata.

Pročitaj još: Koliko kvadrata može da se kupi za milion dolara u svjetskim metropolama?

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.233 eura i veća je za 1,1 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, dok je za čak 23,3 odsto veća u odnosu na drugi kvartal 2020. godine.

– Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u znatnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti znatno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.234 eura, u primorskom regionu je iznosila 1.298 eura, u središnjem regionu 660 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 958 eura… Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.242 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 735 eura – piše u saopštenju koje može da se pronađe na sajtu MONSTAT-a.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

One comment

  1. Struja da poskupi skocice cena kvadrata, ja sam imao srece pa sam moje stanbeno pitanje resio na vreme preko Solis agencije mogu da zamislim kako je onima koji su u kreditima za stan ne spavaju mirno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *