Otvoren konkurs za stipendije „Best of South-East“

Dodajte komentar
Hauptgebäude frontal

Otvoren je konkurs za stipendije u programu „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne Evrope“), namijenjen studentima završne godine osnovnih studija i postdiplomcima sa akreditovanih univerziteta iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i studentima iz ovih država koji već studiraju u Austriji. Ovaj program razvoja i obrazovanja za talentovane studente iz regiona, sprovode Steiermärkische Sparkasse Bank i Univerzitet u Gracu, a podržava i Erste Bank AD Podgorica.

Najbolji kandidati osvojiće jednogodišnje stipendije na univerzitetima u Austriji, vrijedne do 9.000 eura, za studijsku godinu 2022/23.

Program će im pružiti priliku da steknu međunarodno radno iskustvo i omogućiti im dalje usavršavanje i lakši početak profesionalnog puta.

„Best of South-East je izuzetna prilika za naše studente, jer pored sticanja stručnih znanja na prestižnom Univerzitetu u Gracu imaju pristup mnogobrojnim programima i događajima, a  uz to su relaksirani jer su svi troškovi pokriveni. Dodatno im se pruža mogućnost obuke ili prakse u Steiermärkische Sparkasse Bank ili drugom štajerskom preduzeću, koja će im biti od velikog značaja pri traženju posla po završetku studija. Sigurna sam da ćemo ove godine imati stipendistu iz Crne Gore pa vas pozivam da se obavezno prijavite, a mi stojimo na raspolaganju za sva moguća pitanja i nedoumice“, rekla je Tatjana Keković, direktorica Službe ljudskih resursa u Erste banci.

Prijaviti se mogu studenti pravnih nauka, ekonomije, tehničkih fakulteta, metalurgije i geologije, kao i koncertnog i operskog pjevanja, koji u trenutku prijave imaju najviše 27 godina i koji ispunjavaju sljedeće kriterijume:

  • trenutno su na završnoj godini osnovnih studija
  • počinju specijalističke studije ili su već na njima
  • imaju odlično znanje engleskog i dobro znanje njemačkoj jezika i
  • postigli su visok prosjek na studijama.

Rok za studente ekonomije i prava da pošalju online aplikaciju sa kompletnom dokumentacijom na konkurs za stipendije na Univerzitetu u Gracu je 3. decembar 2021.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju u visini do 9.000 eura, koja pokriva mjesečni džeparac do 750 eura, školarinu Univerziteta u Gracu, registraciju pri Univerzitetu u Gracu, intenzivan kurs njemačkog u univerzitetskom jezičkom centru „Treffpunkt Sprachen“, kao i troškove raznih društvenih i kulturnih događaja, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Studenti koji osvoje stipendije biće u prilici da, tokom jednogodišnjeg boravka u Gracu, prođu obuku ili praksu u Steiermärkische Sparkasse Bank ili drugom štajerskom preduzeću. Odabrani predmeti na Univerzitetu u Gracu zaokružiće akademsku obuku i obrazovanje studenata.

Studenti tehničkih fakulteta mogu se prijaviti za stipendije do 1. decembra 2021.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju do 9.000 eura koja obuhvata mjesečni džeparac od 750 eura, registraciju i školarinu na Tehničkom univerzitetu u Gracu, različite društvene i kulturne aktivnosti, ako ih dozvoli epidemiološka situacija.

Rok za prijavu na konkurs za stipendije za studente metalurgije/geologije je 17. decembar 2021.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju u visini do 9.000 eura, koja obuhvata mjesečni džeparac od 750 eura, školarinu za program mobilnosti na Univerzitetu za rudarstvo, metalurgiju i geologiju (Montanuniversität Leoben), mogućnost samostalnog organizovanja dvomjesečne prakse ili stažiranja (u julu i avgustu).

Konkurs za studente muzike, smjer pjevanje za stipendiju na Umjetničkoj akademiji u Gracu za školsku godinu 2022-24 biće uskoro objavljen.

Više detalja o uslovima i detaljni postupak prijave dostupan je na: https://www.erstebank.me/sr_ME/footer-stanovnistvo/o-banci/program-best-of-south-east

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *