Francuzi i dalje zainteresovai za dobijanje koncesije nad aerodromima

Dodajte komentar

Francuske kompanije su i dalje zainteresovane za učešće u razvoju crnogorskih aerodroma, saopštio je u francuski ambasador u Crnoj Gori, Christian Thimonier.

“U 2019. godini bilo je skoro 100 hiljada francuskih turista u Crnoj Gori. Sigurni smo da postoji turistički kapacitet i uvjereni smo da možemo da doprinesemo njegovom razvoju posredstvom pitanja od krucijalnog značaja, kao što je pitanje vazdušnog saobraćaja”, kazao je Thimonier “Dan”-u.

On je kazao da će bezbjednost i dugoročno partnerstvo uvijek biti na prvom mjestu u poslovanju francuskih kompanija.

“Vazdušni saobraćaj je, naime, centralna aktivnost grupe Aeroport De Pari (ADP) i njeno učešće bi bilo na duži vremenski period. Ova kompanija raspolaže visokim znanjem i iskustvom, kao i mrežom na evropskom i svjetskom nivou sa kojom bi se mogla povezati i Crna Gora, a sve u cilju održivog i profitabilnog turizma”, objasnio je Thimonier.

Prema njegovim riječima, povezanost sa aerodromom Roissy Charles de Gaulle i pariskim aerodromima bi, naravno, bila dragocjena prednost i u kontekstu evropskih integracija.

“Ovo pitanje ostaje otvoreno, a naša namjera da u njemu učestvujemo se podrazumijeva”, poručio je Thimonier.

ADP je zajedno sa TAV-om jedan od ponuđača koji su i dalje u igri za koncesiju na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

“Pandemija je lani zaustavila taj proces, ali će se ovog mjeseca aktivnosti u vezi sa koncesijom nastaviti”, dodao je Thimonier.

On je, govoreći o privrednoj razmjeni dvije zemlje, kazao da postoji veliki potencijal za razvijanje ekonomskih odnosa sada kada i Crna Gora i Francuska rade na brzom ekonomskom oporavku nakon epidemije kovida.

“Brojni francuski turisti, ali i francuski investitori, ponovo su se okrenuli ka Crnoj Gori. Predmet njihovog interesovanja su životna sredina i obnovljivi izvori energije”, rekao je Thimonier.

On je naveo da ugovor o remedijaciji tla koji je potpisan sa kompanijom Valgo za područje Bijele nagovještava ono što bi moglo biti njihova buduća dugoročna saradnja za zdravu i privlačnu Crnu Goru. Postoje interesantne perspektive u pogledu tretiranja čvrstog industrijskog otpada u većem broju opština ili izgradnje „ekoloških zona“.

“U oblasti tretiranja otpadnih voda učešće francuskih preduzeća u projektima koji su od velikog značaja za zemlju bi moglo biti veoma dragocjeno”, dodao je Thimonier.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *