Francuzi i dalje zainteresovai za dobijanje koncesije nad aerodromima

Francuske kompanije su i dalje zainteresovane za učešće u razvoju crnogorskih aerodroma, saopštio je u francuski ambasador u Crnoj Gori, Christian Thimonier.

“U 2019. godini bilo je skoro 100 hiljada francuskih turista u Crnoj Gori. Sigurni smo da postoji turistički kapacitet i uvjereni smo da možemo da doprinesemo njegovom razvoju posredstvom pitanja od krucijalnog značaja, kao što je pitanje vazdušnog saobraćaja”, kazao je Thimonier “Dan”-u.

On je kazao da će bezbjednost i dugoročno partnerstvo uvijek biti na prvom mjestu u poslovanju francuskih kompanija.

“Vazdušni saobraćaj je, naime, centralna aktivnost grupe Aeroport De Pari (ADP) i njeno učešće bi bilo na duži vremenski period. Ova kompanija raspolaže visokim znanjem i iskustvom, kao i mrežom na evropskom i svjetskom nivou sa kojom bi se mogla povezati i Crna Gora, a sve u cilju održivog i profitabilnog turizma”, objasnio je Thimonier.

Prema njegovim riječima, povezanost sa aerodromom Roissy Charles de Gaulle i pariskim aerodromima bi, naravno, bila dragocjena prednost i u kontekstu evropskih integracija.

“Ovo pitanje ostaje otvoreno, a naša namjera da u njemu učestvujemo se podrazumijeva”, poručio je Thimonier.

ADP je zajedno sa TAV-om jedan od ponuđača koji su i dalje u igri za koncesiju na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

“Pandemija je lani zaustavila taj proces, ali će se ovog mjeseca aktivnosti u vezi sa koncesijom nastaviti”, dodao je Thimonier.

On je, govoreći o privrednoj razmjeni dvije zemlje, kazao da postoji veliki potencijal za razvijanje ekonomskih odnosa sada kada i Crna Gora i Francuska rade na brzom ekonomskom oporavku nakon epidemije kovida.

“Brojni francuski turisti, ali i francuski investitori, ponovo su se okrenuli ka Crnoj Gori. Predmet njihovog interesovanja su životna sredina i obnovljivi izvori energije”, rekao je Thimonier.

On je naveo da ugovor o remedijaciji tla koji je potpisan sa kompanijom Valgo za područje Bijele nagovještava ono što bi moglo biti njihova buduća dugoročna saradnja za zdravu i privlačnu Crnu Goru. Postoje interesantne perspektive u pogledu tretiranja čvrstog industrijskog otpada u većem broju opština ili izgradnje „ekoloških zona“.

“U oblasti tretiranja otpadnih voda učešće francuskih preduzeća u projektima koji su od velikog značaja za zemlju bi moglo biti veoma dragocjeno”, dodao je Thimonier.

Check Also

Zelena, cirkularna ekonomija – ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja Zelena, cirkularna ekonomija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *