Da li je Poljska objavila napuštanje EU?

Dodajte komentar

Politički Brisel šokiran je presudom poljskog Ustavnog suda, kojom je poništeno prvenstvo evropskog prava. Čuje se čak da je Vlada u Varšavi krenula putem Polegzita, to jeste napuštanja EU.

Još od ljeta su u Briselu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donesena juče, prema kojoj ugovorno pravo EU nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u evropskim institucijama i praktično svim taborima Evropskog parlamenta (EP.

Odluka suda uzima se maltene kao početak Polegzita, to jeste puta bez povratka ka napuštanju EU, piše Deutsche Welle.

Ustavni sud u Varšavi proglasio je da su pojedini djelovi evropskog prava u neskladu s domaćim Ustavom. Tu se prije svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj s Poljskom. To što je Varšava potpisala evropske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU, zaključio je sud.

Evropska komisija, koja je na potezu kao čuvarka evropskih ugovora, saopštila je da presuda, koja je za sada saopštena samo usmeno, sugeriše probleme u nadređenosti evropskog prava, kao i autoritetu Evropskog suda u Luksemburgu.

Ako se poriče prvenstvo evropskog prava kao jedan od temelja EU, onda bi to moglo da se tumači kao aktiviranje Člana 50, koji predviđa mogućnost napuštanja EU, kaže profesor evropskog prava

Rene Repasi I dodaje da još nikada neki nacionalni sud članice EU nije preduzeo ovoliko krupan korak ka pravnom izlasku iz EU.

IZvor: DW/PCNEN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *