Zašto i vaše dijete treba da ima Ersticu – svoju prvu platnu karticu?

Dodajte komentar

Znate i sami kakva su djeca – u jednom momentu vole da oponašaju starije u svemu, dok već u sljedećem ne mogu da razumiju stvari koje su dio vaše rutine. Danas bi voljeli da i oni imaju svoju platnu karticu, koja bi im jednostavnim prislanjanjem na POS terminal obezbijedila novu igračku, video-igru ili odlazak u bioskop, dok se već sjutra čude vama što uopšte izlazite iz kuće kad i osnovne životne namirnice možete poručiti i platiti putem interneta – opet zahvaljujući kartici.

Posmatrajte karticu kao sredstvo uz koje će vaše dijete naučiti lekciju za čitav život – kako postupati odgovorno prema novcu.

„Kao da mi nije dosta muka“, razmišljate vjerovatno sada, „nego nam treba još jedna kartica o kojoj ću, na kraju, ja voditi računa“. Ipak, ne dajte se zavarati – nije kartica kućni ljubimac, kojeg djeca žele, a na kraju o njemu odrasli brinu. Posmatrajte karticu kao sredstvo uz koje će vaše dijete naučiti lekcije za čitav život – kako postupati odgovorno prema novcu, šta je štednja, zašto je poželjna i, možda najvažnije, kako to da se novac zarađuje, a ne raste neprestano, na nama uvijek dostupnoj grani. 🙂

Šta je zapravo Erstica i zašto ćete je i vi voljeti?

U pitanju je Erste Mastercard debitna kartica koja glasi na ime djeteta, a dobija se besplatno uz otvoren transakcioni račun za maloljetne osobe. Ovaj račun otvara roditelj ili zakonski staratelj, uz Izvod iz knjige rođenih maloljetnog djeteta. Dobra stvar je što se, osim u najbližoj filijali Erste banke, zahtjev za otvaranje računa može poslati i onlajn.

Kao ni otvaranje računa, nećete plaćati ni naknadu za održavanje računa sve dok dijete ne navrši 18 godina. Isto važi i za Erste info servis (SMS i Viber) – zahvaljujući kojem će vaše dijete putem SMS i Viber poruka uvijek dobijati informacije o promjenama i stanju na računu i kartici.

Sa druge strane, i vi u svakom trenutku možete biti informisani o tome troši li vaše dijete novac „na gluposti“, i to putem NetBanking i mBanking servisa onlajn bankarstva. Važno je da znate da za sve novougovorene NetBanking i mBanking pakete, ugovorene do kraja 2021. godine, važi pravilo koje će vam se svidjeti – nema plaćanja prve tri mjesečne naknade za korišćenje ovih servisa!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Otvaranje i održavanje računa, platna kartica i Erste info (SMS i Viber) besplatni su za sve mlađe od 18 godina.[/box]

Putem ovih servisa ili putem trajnog naloga djeci možete uplatiti džeparac na njihov račun (a o držanju džeparca na kartici mnogo korisnih savjeta možete naći ovdje) i strpljivo ih učiti o tome koliko je važno da štede, te da na taj način obezbijede sebi ono o čemu već dugo maštaju. Na primjer, recite im kako u svakom trenutku dio novca mogu besplatno podići svojom Erste Mastercard debitnom karticom sa Erste bankomata i staviti ga u kasicu, dok ostatak mogu trošiti pametno – tako što će ga rasporediti na način da imaju dovoljno novca za sve do naredne isplate džeparca. 🙂

Ne zaboravite na nekoliko „sitnica“

Pokažite djeci kako izgledaju bankomati Erste banke, kako se koriste i koje opcije nude. Pokažite im da ovdje u svakom trenutku mogu pronaći najbliži bankomat Erste banke – bilo da se nalaze na putu do škole u svom gradu, u naselju u kom treniraju ili su upravo na izletu u nekoj od drugih crnogorskih opština.

Dijete treba da zna da kartica nije igračka koja se pozajmljuje drugima – ona je samo njegova i treba da je čuva i pažljivo koristi.

Skrenite im pažnju na to da uvijek treba da vode računa o sigurnosti prilikom korišćenja bankomata, uz primjenu 4 jednostavna savjeta, i da definicija PIN koda glasi: „Niz brojeva koje nikada nikome ne treba da saopštavam i nikada ne treba da se sastoji od jednostavne kombinacije cifara kao što su: 1234, 5555 ili mog datuma rođenja“.

Doza opreza je neophodna i prilikom jedne od omiljenih zanimacija mlađih generacija – onlajn kupovine. Objasnite im šta je Mastercard ID check usluga, a potom je i aktivirajte za najsigurniju kupovinu putem interneta. Kažite djeci kako uvijek treba da obrate pažnju na SMS i Viber poruke koje im stižu zahvaljujući Erste info servisu i da pogledaju da li je došlo do sumnjive transakcije.

U vezi sa tim, važno je da vaše dijete zna da kartica nije igračka koja se pozajmljuje drugima – ona je samo njegova i treba da je čuva i pažljivo koristi.

Šta ako dijete izgubi karticu ili mu bude ukradena?

Kao što već znate, dobra stvar je da ćete lakše vratiti novac sa kartice nego izgubljenu gotovinu. Da bi sve prošlo najbolje moguće, važno je da brzo reagujete.

Lakše ćete vratiti novac sa kartice nego izgubljenu gotovinu, ali važno je da brzo reagujete.

Ako vaše dijete ili vi ustanovite da kartice nema, pozovite nas na brojeve telefona +382 20 409 490 ili +382 20 409 491 (brojevi telefona se nalaze i na poleđini kartice, pa preporučujemo da ih fotografišete i čuvate u vašem i djetetovom telefonu). Oba kontakt telefona dostupna su 24 h, tako da ćemo, čim nas pozovete i prijavite nestanak kartice, preduzeti potrebne mjere za njeno blokiranje, kako ne bi bila zloupotrijebljena.

Zašto je bitna hitnost? Zato što ste do momenta prijave gubitka ili krađe vi odgovorni za transakcije nastale korišćenjem kartice.

Dakle, da rezimiramo…

Čitav niz sjajnih stvari dobijate besplatno:

  • Otvaranje i održavanje računa u banci do djetetove 18. godine života,
  • Izdavanje kartice na ime djeteta,
  • Erste info (SMS i Viber) do djetetove 18. godine života,
  • Podizanje novca na bankomatima Erste banke i Erste grupe.

Dodatno: Ako odlučite da koristite mBanking i/ili NetBanking servise, prve tri mjesečne naknade besplatne su za sve novougovorene pakete, ugovorene do kraja 2021. godine.

Sav trošak koji ćete imati je trošak automatskog reizdavanja kartice nakon četiri godine, koji iznosi 2,5 €. A prednosti… vrlo brzo ćete se uvjeriti da ih je, uz Ersticu, zaista mnogo – i za vas, i za vaše dijete. 🙂

Izvor: Erste banka

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *