IKEA seli veći dio proizvodnje u Tursku

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira da usmjeri veći dio proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabave i snizio troškove prevoza, izjavio je finansijski direktor turskog ogranka.

IKEA planira u Turskoj da proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente. Trenutno ih dopremaju iz hiljada kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

“Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije, nastojimo više da proizvodimo u Turskoj”, izjavio je Reutersu glavni finansijski direktor Kerim Nisel, ne želeći da kažekoliko bi kapaciteta moglo biti premješteno.

“Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna”, rekao je Nisel, da “možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih pokušati transportirati širom svijeta”.

Cijena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijske 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

Check Also

Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.