IKEA seli veći dio proizvodnje u Tursku

Dodajte komentar

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira da usmjeri veći dio proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabave i snizio troškove prevoza, izjavio je finansijski direktor turskog ogranka.

IKEA planira u Turskoj da proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente. Trenutno ih dopremaju iz hiljada kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

“Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije, nastojimo više da proizvodimo u Turskoj”, izjavio je Reutersu glavni finansijski direktor Kerim Nisel, ne želeći da kažekoliko bi kapaciteta moglo biti premješteno.

“Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna”, rekao je Nisel, da “možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih pokušati transportirati širom svijeta”.

Cijena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijske 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *