Bez dostojanstvene plate nema dostojanstvenog rada

Vlada je posvećena da sa u saradnji sa socijalnim partnerima promoviše dostojanstven rad za sve, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada koji se obilježava danas.

Iz MEK-a su naveli da taj dan podsjeća da se samo radom temeljenim na četiri osnovne komponente – zapošljavanju, socijalnoj zaštiti, pravima na radnom mjestu i socijalnom dijalogu, stvara perspektiva za društveni napredak i razvoj.

-Ministarstvo ekonomskog razvoja je posvećeno postizanju dostojanstvenog rada kroz promovisanje standarda i fundamentalnih principa i prava na radu, kreiranje više prilika za zaposlenje za žene i muškarce na radnim mjestima sa pravičnom zaradom, jačanje saradnje između zaposlenih, poslodavaca i Vlade kao i kroz jačanje socijalnog dijaloga- navodi se u saopštenju.

Polazeći od činjenice, kako su kazali, da nema dostojanstvenog rada bez dostojanstvene zarade Vlada Crne Gore se zalagala za povećanje minimalne zarade koja od 1. oktobra ne može biti manja od 250 eura, dok će predstojeća reforma poreskog sistema kao jedan od ishoda imati povećanje minimalne zarade na 450 e čime se osigurava prihod potreban za dostojanstven život.

-U cilju suzbijanja negativnih efekata pandemije COVID 19 na tržište rada, planirane su aktivnosti sa ciljem unapređenja zapošljavanja mladih i žena, kao prvog preduslova dostojanstvenog rada. Kroz socijalni dijalog i aktivno učešće socijalnih partnera, izvršiće se izmjene radnog zakonodavstva kako bi se uvele nove šeme rada i uspostavio balans između privatnog i poslovnog života zaposlenih muškaraca i žena. Prateći standarde Evropske unije, kroz saradnju sa sindikatima i poslodavcima, sve planirane aktivnosti biće realizovane sa ciljem postizanje dostojanstvenog rada, odnosno produktivnog rada muškaraca i žena u uslovima slobode, jednakosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva- navodi se u saopštenju.

Check Also

Turisti za pola godine Hrvatskoj donijeli 3,172 milijarde eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u drugom tromjesečju ove godine prihodi od stranih turista …

Leave a Reply

Your email address will not be published.