Zašto je kineska kompanija Evergrande potencijalni okidač za novu globalnu recesiju

Dodajte komentar

Kompanija Evergrande trenutno je jedna od najvećih finansijskih prijetnji po Kinu i potencijalna je prijetnja po globalnu ekonomiju.

Dug ove kompanije, koja se bavi nekretninama, iznosi 300 milijardi dolara i vjerovatno je da neće moći naplatiti svoja potraživanja. Realizuje 1.300 projekata u više od 280 gradova. Međutim, Evergrande je mnogo više od kompanije koja se bavi nekretninama.

Njen vlasnik je milijarder Hui Ka Yan i bavi se mnogim drugim djelatnostima – proizvodnjom električnih automobila, medijima, proizvodnjom mineralne vode i fudbalom.

Problemi za Evergrande počeli su prošle godine, kada su navodno poslali pismo pokrajinskoj vlasti Guangdonga. Tom prilikom upzorili su na potencijalnu krizu likvidnosti. Kasnije su u ovoj kompaniji osporavali da su poslali pismo. Spomenuta kriza je onemogućena time što se grupa investitora odrekla prisilne naplate 13 milijardi dolara. U međuvremenu, dugovi su rasli.

Samo Peking može spasiti Evergrande

Šta bi Evergrande moglo spasiti? To može učiniti Peking. Investitori širom svijeta nestrpljivi su u očekivanju da li će kineska vlast intervenisati time što će ponuditi spašavanje ili zahtijevati njeno restrukturiranje. U najgorem slučaju intervencija bi mogla izostati.

Dioničari i agencije za procjenjivanje rejtinga kompanija smatraju da je neizbježno restrukturiranje Evergrandeovog duga. Potresi na berzama širom svijeta već se dešavaju. To za posljedicu ima gubitke u kompanijama koje nemaju nikakve veze s Kinom. Ipak, očekuje se da kineska vlast neće dozvoliti bankrot ove kompanije.

Država upravlja većinom banaka i može vršiti pritisak na vjerovnike, dobavljače i druge ugovorne strane pa je time rizik sistemski sveden na minimum. Investitori bi vratili mali dio novca, ali bi poslovanje ostalo zaštićeno te bi kupci dobili svoje nekretnine.

U slučaju izostanka intervencije, desila bi se katastrofa za kinesku ekonomiju, koja je jedan od glavnih generatora globalnog privrednog rasta. Najgori ishod bi bio zamrzavanje globalnog kreditnog tržišta – desilo bi se ono što se desilo s Lehman Brothersom 2008. u Sjedinjenim Američkim Državama. To bi značilo novu svjetsku finansijsku krizu.

Kina ima mnogo načina kako da to onemogući, a na Wall Streetu vjeruju da će ih upotrijebiti, piše Bloomberg, prenosi Klix.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *