Unija poslodavaca podržala plan reforme zarade

Dodajte komentar

Upravni odbor Unije poslodavaca (UPCG) načelno je podržao plan reforme zarada i troškova po tom osnovu, uz spremnost da sa donosiocima odluka sagleda efekte koje će to imati na ukupnu privredu i društvo, saopšteno je iz te asocijacije.

– Pretpostavka je da će najavljene mjere dati pozitivne efekte u suzbijanju sive ekonomije, ali puna održivost reforme, kao i crnogorskih preduzeća, moguća je samo ukoliko dođe do suštinskih i sveobuhvatnih aktivnosti usmjerenih ka suzbijanju svih njenih pojavnih oblika – navodi se u zaključcima sa sjednice Upravnog odbora UPCG.

Iz UPCG su dodali da trenutno nije moguće na pravi način procijeniti uticaj ovog segmenta reformi po poslovanje, budući da Vlada još nije konkretizovala predloge koji se tiču reforme drugih poreza, značajnih za crnogorske privrednike, a koji se odnose na dobit, dividend i podizanje gotovine.

U UPCG smatraju da bi, istovremeno sa stupanjem na snagu najavljene Vladine reforme, trebalo obezbijediti brisanje ili izmjenu člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kako bi se preduzećima iz sektora trgovine omogućio rad nedjeljom, sa posebnim akcentom na zimsku i ljetnju turističku sezonu.

– U skladu sa predlozima koje je UPCG ranije dostavljala resornim ministarstvima i drugim državnim organima, očekujemo intenziviranje zajedničkih aktivnosti u oblasti normiranja i sprovođenja procedura koje će dovesti do suzbijanja zloupotrebe bolovanja – navodi se u zaključcima.

Detalje programa Maršalov plan – Evropa sada na sjednici UO UPCG predstavili su ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac.

Sjednicom UO UPCG predsjedavao je predsjednik UPCG Predrag Mitrović koji se osvrnuo na aktuelnu ekonomsku situaciju i brojne probleme s kojima se privrednici svakodnevno suočavaju, posebno u svijetlu borbe za održivost poslovanja i očuvanje radnih mjesta u uslovima COVID-19 krize i njenih posljedica.

Učesnici sjednice proširenog sastava UO UPCG informisani su da su predsjednik Crnogorskog sindikata telekomunikacija, Željko Burić i predsjednik UPCG potpisali Granski kolektivni ugovor (GKU) o njegovim izmjenama za telekomunikacije i time produžili njegovo važenje do 8. oktobra 2024. godine.

Na sjednici je objašnjeno da su se potpisnici saglasili da se primjena GKU za telekomunikacije produži na isti period od tri godine na koji je i prethodno, neposredno prije isteka njegovog važenja, takođe bio produžen do 8. oktobra.

Takođe, istaknuto je da je ovaj GKU jedini granski kolektivni ugovor potpisan na određeno vrijeme u odnosu na trenutno važeće kolektivne ugovore na tom nivou.

– U okviru potpisanih izmjena GKU brisane su i odredbe koje propisuju disciplinski postupak, budući da je novim Zakonom o radu u cjelosti regulisan predmetni postupak, na mnogo fleksibilniji način – navodi se u saopštenju.

Nakon zaključenja novog Opšteg kolektivnog ugovora, socijalni partneri će se posvetiti podrobnijem usklađivanju sa odredbama Zakona o radu i drugim srodnim propisima.

– Pored toga, svaka od ugovornih strana zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune GKU – dodaje se u saopštenju.

Iz UPCG su podsjetili da se GKU za telekomunikacije primjenjuje na sve zaposlene i poslodavce koji obavljaju djelatnosti iz oblasti telekomunikacija.

– Ovim GKU utvrđuju se elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada, te on predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *