U Mediteran ulažu 13 miliona, završetak radova na ljeto 2025.

Dodajte komentar

U novi izgled i funkcije hotela Mediteran u Ulcinju biće uloženo 13 miliona eura do kraja aprila 2025. godine, precizira se u Sporazumu o regulisanju međusobnih odnosa Vlade i kupca tog objekta, kompanije Bećović Mangement Group američkog biznismena ulcinjskih korijena Isa Bećovića. Pored toga što je iznos manji od prvobitno najavljenog, kupac nema ni obavezu dostavljanja bankarske garancije. Na ovaj način se nastavlja praksa bagatelisanja turističkih potencijala Crne Gore, na koju su investitori, očigledno, s razlogom navikli.

Riječ je o nastavku dugoočekivane priče o starom hotelu na izuzetno atraktivnoj lokaciji iznad Male plaže, a s pogledom na Stari grad. Naime, međunarodni tender za prodaju hotela raspisalo je Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera 2004. godine, koje je tada bilo u stečaju. Nakon sprovedene procedure, ugovor je u aprilu 2005. potpisan sa Bećović Management Company, te dopunjen s dva aneksa tokom 2006. godine.

Prema dostupnim informacijama, Bećović je Mediteran svojevremeno platio 940.000 eura. Stekao je pravo svojine na 17.702 kvadratna metra zemljišta sa 11 objekata koji pripadaju hotelu. Međutim, sve je ostalo praktično u istom stanju do 2017. godine kada je urađeno renoviranje, a hotel dobio kategoriju tri zvjezdice. Razlog je kašnjenje usvajanja planske dokumentacije, koja je stupila na snagu tek u martu 2018. godine. Prethodna vlada je, ipak, u maju prošle godine odlučila da raskine ugovor sa Bećovićevom kompanijom, ali do toga zvanično nikada nije došlo. U novim dokumentima se zato navodi da su aktuelna Vlada i kupac Mediterana saglasni kako su se „od potpisivanja Ugovora pa do danas značajno promijenile društvene okolnosti, koje su djelimično uticale na to da ni jedna ni druga strana nisu bile u stanju da realizuju svoje ugovorne obaveze“, pa se stanje, praktično, vratilo na početak.

Onda je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović „uzeo stvari u svoje ruke“ i ljetos sa Bećovićem dogovorio nastavak radova. Kako je istaknuto, nakon njihovog susreta 27. jula, načelno je dogovoreno da se sa rekonstrukcijom i izgradnjom novog dijela hotela Mediteran krene nakon završetka ljetnje turističke sezone.

„Bećović je upoznao Abazovića sa planiranom investicijom vrijednom između 15 i 20 miliona eura i kazao da Bećović Menagment Group ima ambiciju da hotel Mediteran dostigne standard četiri plus (4+) zvjezdice“, naveli su tada iz kabineta potpredsjednika Vlade i dodali kako je Abazović „dobio garancije od Bećovića da će se kroz tri godine u Ulcinju realizovati investicija vrijedna više od 15 miliona eura“.

Tako je kupac 7. septembra Vladi uputio zvanično Pismo o namjeri u kome je iznio i plan budućeg ulaganja. Prema njemu, Bećovićeva kompanija će od 30. aprila 2022. do kraja te godine uložiti tri miliona, a zatim će tokom 2023. investirati još pet miliona eura, koliko je najavljeno i za period tokom 2024. i prva četiri mjeseca 2025. godine. Konačna dinamika ulaganja biće poznata nakon završetka glavnog projekta, koju je kupac Mediterana dužan da dostavi do kraja aprila naredne godine.

„Kao sastavni dio investicionog i dinamičkog plana, kupac se ovim putem obavezuje da dostavi i dokaz o obezbijeđenosti sredstava za realizaciju obaveza“, stoji u Vladinom dokumentu, ali se navodi i da je investitor oslobođen dostavljanja bankarske garancije, što je bilo definisano prvobitnim ugovorom.

No, kako bi koliko-toliko osigurala da će se sa Mediteranom nakon 16 godina ipak nešto konkretno dešavati, Vlada je odlučila da šalje kontrolore koji će na godišnjem nivou sačinjavati izvještaj o situaciji na terenu, dok će Bećović Management Company imati obavezu da dostavlja polugodišnji izvještaj o izvršenim radovima. U slučaju da realizacija kasni, investitor ima čak pola godine da ispravi nepravilnosti, kada ga očekuje nova kontrola. Ako to ne uspije, može doći i do raskida ugovora. U tom slučaju se imovina vraća HTP Ulcinjska rivijera, a kompaniji Bećovića pripada 80 odsto uloženih sredstava umanjenih za 1,223 miliona eura za naknadu štete zbog oslobađanja obaveze dostavljanja garancije.

Izvor: Dnevne novine

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *