SAD o Pandora papirima: Povećavamo napore da suzbijemo netransparentne finansijske transakcije

Dodajte komentar

Američka vlada osnažila je napore da suzbije nezakonite finansijske transakcije između ostalog i ograničavanjem finansijske tajnosti ofšor poslovanja, saopštio je Stejt department, reagujući na objavljivanje “Pandora papira”.

Neimenovani portparol Stejt departmenta, u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike, nije komentarisao pojedinačne slučajeve pomenute u izvještaju, ali je naveo da je američki predsjednik Džo Bajden posvećen većoj transparentnosti američkog i međunarodnih finansijskih sistema između ostalog, “razotkrivanjem nezakonitih poreskih rajeva”, dok se “liderima koji kradu od svog naroda otežava da se kriju iza anonimnih ofšor kompanija”.

“Predsjednik Bajden je u junu izdao memorandum kojim se borba protiv korupcije označava kao jedan od ključnih nacionalnih bezbjednosnih interesa. U odgovoru na memorandum, američka vlada je pojačala napore da suzbije nezakonite i netransparente finansijske transakcije u SAD i u inostranstvu, između ostalog, smanjenjem finansijske tajnosti ofšora, snažnom implementacijom federalnog zakona kojim se od američkih kompanija zahtjeva da svoje stvarne vlasnike prijave Sekretarijatu za finansije, i kada je to potrebno, identifikovanjem potrebe za novim reformama”, navodi se u odgovoru.

Takođe se dodaje da je predsjednik Bajden obećao da će raditi sa partnerima i saveznicima na rešavanju pitanja kao što su “zloupotreba ofšor kompanija i pranje novca kroz trgovinu nekretninama”.

Podsjeća se i da je američki Kongres prošle godine naložio Sekretarijatu za finansije da razvije bazu podataka stvarnog vlasništva što će, kako je ocijenjeno, značajno povećati transparentnost i odgovornost. Izražena je i nada da će Kongres podržati izdvajanje neophodnih sredstava za finansiranje “tog ključnog poduhvata”.

Na pitanje šta Vašington očekuje od vlasti u Srbiji i u Crnoj Gori, povodom otkrića u “Pandorinim papirima” da su u ofšor poslovanje bili uključeni i ministar finansija Siniša Mali i predsjednik Milo Đukanović, portparol Stejt departmenta je za komentar o tim navodima u izvještaju uputio Glas Amerike na vlade u Beogradu i Podgorici.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *