Protesti sindikata u Francuskoj zbog niskih plata i visokih cijena

Dodajte komentar

Francuski sindikati organizovali su proteste širom Francuske zbog niskih plata, niskih socijalnih davanja i porasta cijena energije i prehrambenih proizvoda, dok vlada nastavlja program reformi koji je prekinula zbog pandemije koronavirusa.

Hiljade ljudi demonstrirale su u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsjednika Emanuela Makrona da ne pokreće ponovo program reformi koji je obustavljen tokom pandemije i da ne mijenja sistem penzijskog osiguranja za nezaposlene, prenosi Rojters.

“U trenutku kada ponovo pokrećemo socijalnu akciju, značajno je pokazati da postoje ogorčenje i bijes i ukazati da su socijalni problemi i dalje prisutni, čak više nego ikad”, poručio je Filip Martinez, generalni sekretar najvećeg i najuticajnijeg francuskog ljevičarskog sindikata CGT.

Objasnio je da njegov sindikat protestuje zahtijevajući veće plate jer radnici i dalje imaju ista primanja kao i prije pandemije, dok cijene naglo rastu.

Iv Vejrije, vođa sindikata “Radnička snaga”, ukazao je da je ovomjesečno povećanje minimalne zarade od 2,2 odsto samo nastavak prethodnog inflatornog talasa i pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o povećanju plata.

“Pitanje povećanja plata je hitno. Nedavni porast cijena gasa, struje, goriva i hrane teško će pogoditi građane ove zime. Zato poručujemo vladi da nam je potrebno stvarno povećanje minimalne zarade”, rekao je Vejrije.

Francuski ministri su u parlamentu stali u odbranu politike aktuelne centrističke vlade, navodeći da su mjere pomoći radnicima preduzete zbog pandemije najveći program podrške francuskim radnicima u posljednjih nekoliko decenija.

Izvor: rts.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *