EU ostaje najveći investitor u regionu, ali pridruživanje se ne pominje

Dodajte komentar

Lideri Evropske unije spremni su da potvrde svoju posvećenost daljem proširenju uoči samita zemalja Zapadnog Balkana u sredu 6. oktobra, nudeći regionu mnogo širu saradnju, ali prema nacrtu deklaracije samita, ne utvrđuju više vremenski okvir.

Medijski izvještaji od prošle nedjelje sugerišu da zemlje članice EU ne mogu da se slože da garantuju proširenje na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, prenosi Euractiv, pozivajući se na uvid u dokument.

Nakon nedelja neslaganja oko formulacije deklaracije samita, čini se da su pregovori uoči zasijedanja u Sloveniji dali rezultate, a u najnovijem nacrtu dokumenta navedeno je da EU „ponovo potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja“. Takođe se ističe važnost održanja i produbljenja kapaciteta EU za integraciju novih članica.

Dokument sadrži detalje o široj ekonomskoj, transportnoj, zdravstvenoj i bezbjednosnoj saradnji, bez pominjanja riječi „pristupanje“ ili nuđenja bilo kakvog vremenskog okvira. Prema objašnjenju neimenovanog zvaničnika EU, deklaracija je pokušaj da se uravnoteže ambicija proširenja i kapacitet EU da osigura svoj razvoj.

Francuska i Holandija dugo su bile na čelu onih zemalja koje su oprezne u pogledu daljeg proširenja EU. S obzirom na to da su u Francuskoj iduće godine predsjednički izbori, mali su izgledi da će biti promjena po ovom osjetljivom političkom pitanju. Ipak, njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) pozvao je na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kako bi se poslala „jasna poruka da je pridruživanje Zapadnog Balkana ostvariv cilj“.

Slovenija, trenutno predsjedavajuća Savjetu EU, kao domaćin samita nastojala je da uključi obavezu prijema balkanskih država do 2030. godine, ali taj predlog nije podržan i nije ušao u nacrt dokumenta. Neimenovani zvaničnici EU ocijenili su da taj vremenski okvir ne bi bio realan.

Samit će podržati Ekonomski i investicioni plan (EIP) od 30 milijardi eura koji je Evropska komisija ranije stavila na sto, a koji će prvenstveno biti usmjeren na izgradnju nove infrastrukture u regionu radi podsticanja ekonomskog razvoja. U dokumentu se takođe konstatuje prisustvo trećih zemalja u regionu, kao što su Kina, Rusija i Turska, kao i zalivske zemlje. Ističe se međutim, da je EU daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i donator, piše Biznis.rs.

Reporteri bez granica pozvali su lidere EU da sloboda medija bude tema na samitu, jer je to jedan od uslova u pregovorima o pristupanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *