Turska otvara 1.000 tržnica

Dodajte komentar

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će visoku inflaciju pokušati da suzbije otvaranjem 1.000 novih tržnica.

One bi građanima trebalo da osiguraju snabdijevanje robom široke potrošnje po primjerenim cijenama.

Vlada je naložila poljoprivrednim zadrugama da otvore oko 1.000 novih prodajnih mjesta, čija bi gradnja trebalo da počne uskoro, kako bi se građani snabdjeli “jeftinom i kvalitetnom robom” i “uravnotežilo tržište”, rekao je Erdogan, prenosi Poslovni dnevnik.

“Naložili smo otvaranje oko 1.000 takvih prodajnih mjesta širom Turske, minimalne površine 500 kvadratnih metara. To su prodajna mjesta na kojima su cijene prihvatljive za budžete naših građana”, izjavio je Erdogan novinarima nakon posete poljoprivredno-kreditnoj zadruzi u Istanbulu.

Frustrirana tvrdokornom dvocifrenom inflacijom i padom popularnosti, prema istraživanjima javnog mnjenja, vlada je ponovno počela da upire prstom u supermarkete, otvorivši i nekoliko istraga zbog sumnje u potencijalno eksploatacijske cijene.

Poslali su tako inspekcije u najveće supermarkete zbog “nerazumnog određivanja cijena” i “viktimizacije potrošača”, a otvorili su i istragu o cijenama doručka u restoranima u istočnoj pokrajini Van.

Potpredsjednik Fuat Oktaj izjavio je da je veća proizvodnja hrane u ruralnim krajevima ključna u borbi protiv eksploatacijskih cijena.

Ankara je za sličnom merom posegnula 2019. godine, nakon valutne krize i skoka inflacije, otvorivši vlastite tržnice na kojima su poljoprivrednici prodavali povrće i voće iz sopstvenog uzgoja po niskim cijenama.

Vlada je time iz prodajnog lanca istisnula trgovce koje je bila optuživala za podizanje cijena, podseća Rojters.

Rast cijena hrane za gotovo 30 posto, globalni skok cijena sirovina i oštra depresijacija lire podupirali su jačanje inflacije tokom cijele ove godine. U proteklih pet godina stopa inflacije uglavnom je bila dvocifrena i nagrizala je kupovnu moć domaćinstava u Turskoj.

Analitičari tvrde da je inflacija u Turskoj visoka prije svega zbog narušenog kredibiliteta centralne banke. Erdogan je otpustio poslednja tri guvernera zbog političkih nesuglasica, podsjećaju.

Pod njegovim pritiskom, centralna banka neočekivano je prošlog mjeseca smanjila svoju ključnu stopu za jedan postotnih bod, na 18 posto, što je spustilo liru na rekordno niske nivoe.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *