Tesla bivšem radniku mora da plati 130 miliona dolara odštete

Dodajte komentar

Američki savezni sudija naredio je kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem radniku, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju, objavio je Wall Street Journal.

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Oven Dijas, radnik na ugovor koji je bio zaposlen kao operater lifta u fabrici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je Tesla objavio na svojoj stranici, proizvođač automobila izjavio je da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu fabrike i rasističke grafite u kupatilima. Takođe je rečeno da se, tri puta kad se Dijas žalio na maltretiranje, kompanija Tesla umiješala i pobrinula da se preduzmu mjere, prenosi Hina.

Tesla: Uveli smo neke promjene

“I dok snažno vjerujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Fransisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene”, rekli su iz kompanije Tesla.

Prije nego je suđenje počelo, predsjedavajući sudija Vilijam Orik odbacio je pokušaje Tesle da isključe jednog porotnika iz porote rekavši da vjeruje da je taj pokušaj bio rasno utemeljen i namjerno diskriminatoran.

Iz Tesle su rekli da su uveli promjene od vremena kad je Dijas radio u fabrici Fremont, uključujući timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji. Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svome prvom izvještaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri posto vodećih pozicija u Tesli te deset posto radnika.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *