Loša žetva u Kini povećava ionako rekordne cijene hrane

Cijene hrane na globalnom nivou dostigle su svoj decenijski maksimum, povećavajući zabrinutost da će inflatorni pritisci nastaviti da rastu. Jedan od rizika koji bi mogao da znatno utiče na povećanje cijena hrane je loša žetva u Kini, navodi agencija Blumberg.

Jesenja poljoprivredna sezona počela je u najmanje 20 kineskih provincija, koje su odgovorne za više od 66 odstvo BDP-a zemlje.

Među dinelovima zemlje koje trenutno najviše podbacuju su i industrijska središta u sneveroistočnom dinelu Kine, poput Žilina, Liaoninga i Heilongđianga, gdje se uzgaja većina kukuruza i soje u zemlji, prenosi ZeroHedge.

Kriza je, između ostalog, izbila i zato što su centralne vlasti tražile da se smanji ili obustavi proizvodnja nekih biljaka zbog prekomjerne upotrebe struje.

Nedostatak struje već je primorao prerađivače soje u skevernim regionima da obustave operacije.

Postoji velika zabrinutost da bi nedostatak električne energije mogao smanjiti produktivnost prerađivača kukuruza, koji proizvode proizvode poput skroba i sirupa, upozorila je kineska brokerska kuća Huatai Futures.

Neke od zemalja sa najvećom proizvodnjom hrane i važni trgovinski partneri Kine, poput Brazila i Argentine, suočili su se tokom ljeta sa ekstremnim vremenskim prilikama koje su smanjile prinose.

Kina je bila najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda tokom prošle godine zbog nestašice na domaćem tržištu, što je pomoglo da se povećaju globalne cijene hrane.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.