Kriptovalute: Kontroverzne i potrebne

Dodajte komentar

Kriptovalute nisu valute u pravom smislu te riječi, niti kod nas postoji regulativa koja obavezuje njihove izdavaoce da se registruju kod Centralne banke Crne Gore, pa ne postoji ni nadzor nad takvim aktivnostima.

Naime, uprkos svom imenu, kriptovalute zapravo nisu valute. U pitanju su vrste digitalnih zapisa, odnosno digitalne imovine koja se može digitalno razmjenjivati, prenositi, prodavati. No, oni niti su regulisani, niti za njihovu vrijednost garantuje neka centralna banka pa tako ni Centralna banka Crne Gore.

Jedna od najznačajnijih promjena na tržištu novca proteklih godina svakako je ulazak kriptovaluta, koje su sobom donijele mnoge novine.

“Kriptovalute su praćene mnogim kontroverzama, nepredvidive su vrijednosti i nerijetko se koriste i za nelegalne aktivnosti. Regulacija i nadzor su, stoga, jedini način na koji se može obezbijediti potrebno povjerenje, zaštita krajnjih korisnika i finansijska stabilnost”, ističu iz CBCG.

Na nivou Crne Gore ne postoji zakonski okvir koji uređuje pitanje digitalne imovine. To znači da za sada zakonski nema prepreka da bilo koji pojedinac investira, ali takođe značii da je rizik koji time preuzima na sebe ogroman.

Zbog toga je u okviru Savjeta za finansijsku stabilnost CBCG, formirana radna grupa za izradu zakona koji će uređivati digitalnu imovinu. Njome koordinira Komisija za tržiše kapitala, a članovi su i predstavnici CBCG, ministarstava finansija i socijalnog staranja, javne uprave, digitalnog društva imedija, te ekonomskog razvoja, a sve u saradnji sa Svjetskom bankom i Savjetom Evrope. Cilj je da se kreira cjelovito rješenje za segment kriptovaluta.

“Sa stanovišta CBCG kao člana Radne grupe, posebno su bitna tri aspekta ovog zakona očuvanje finansijske stabilnosti, zaštita korisnika i poštovanje standarda u domenu sprečavanja pranja novca i fmansiranja terorizma”, precizirali su za Dnevne iz te institucije.

Oni podsjećaju da su neke države već napravile određene korake u regulaciji ove oblasti, te da postoje slučajevi poput El Salvadora-uvođenja kripto kao zvanične valute.

“Globalno ipak preovladava pristup koji se bazira na oprezu, analizi i istraživanju formi digitalnih valuta koje bi emitovale od centralne banke (Central Bank Digital Currency). Ono što je za nas od posebnog značaja je studija ‘Digital Euro Project’ Evropske centralne banke (ECB), koja treba da pruži odgovor na pitanje opravdanosti uvođenja digitalne verzije eura. Studija obuhvata ne samo tehnološki aspekt digitalne valute, već i analizu potrebnih izmjena u evropskim zakonima, pravilima i kontrolnim mehanizmima. Budući da je članstvo u EU naš nacionalni strateški cilj, crnogorska regulativa u ovoj oblasti mora biti usaglašena sa regulativom EU”, zaključuju iz CBCG.

Konačno, kako ne postoji nacionalna regulativa koja obavezuje izdavaoce bilo koje forme digitalne imovine da se registruju kod CBCG, trenutno ne postoji ni nadzor nad takvim i sličnim inicijativama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *