Kako da pametno podignete i otplatite kredit

Dodajte komentar

Bez obzira na to pokušavate li prvi put da dobijete kredit kao mlada odrasla osoba ili pazite na dugu istoriju plaćanja, pametno razmišljanje o kreditu može poboljšati vaše rezultate i otvoriti vrata za veće finansijske mogućnosti i niže kamatne stope.

U nastavku teksta je nekoliko savjeta kako da se unaprijed informišete o svom kreditu.

Upoznajte se o svojim kreditnim izvještajima

Znate li kako provjeriti svoju kreditnu sposobnost? Vaš prvi korak u razumijevanju kredita je saznati šta se nalazi u vašim kreditnim izvještajima i kakve su vaše kreditne mogućnosti u skladu s primanjima koja imate.

Shvatite šta utiče na vašu kreditnu sposobnost

Ako želite da razumijete svoju kreditnu sposobnost, moraćete znati kako ih agencije za izvještavanje stvaraju. Neki uobičajeni faktori uključuju:

  • Istorija plaćanja. Ako ste već ranije plaćali račune na vrijeme, to bi moglo pozitivno uticati na vaš rezultat.
  • Stopa korištenja kredita. Ovaj proračun je postotak vašeg ukupnog kreditnog limita u odnosu na ukupan iznos vašeg stanja. Većina finansijskih stručnjaka sugeriše da stopa ispod 30-40 posto pozitivno utiče na vašu kreditnu sposobnost.
  • Dužina kreditne istorije. Što je vaša pozitivna kreditna istorija duža, to može biti bolje za vaš rezultat.
  • Kreditni miks. Raznolikost kredita koje koristite ili kreditna kombinacija takođe mogu utjecati na vaš rezultat. Što više vrsta računa imate s dobrom reputacijom, to bi se bolje moglo odraziti na vašu kreditnu sposobnost.
  • Teški upiti. Kada se prijavite za novu kreditnu liniju, zajmodavci obično traže pregled vašeg kreditnog izvještaja. Ako to učine, mogli biste dobiti težak upit. Veliki broj upita o teškim kreditima može negativno uticati na vašu kreditnu sposobnost. Međutim, uticaj kreditnih upita vremenom blijedi i potpuno otkazuje vaš izvještaj nakon otprilike dvije godine.

Razgovarajte sa svojim kreditorima

Ako odjednom ne možete pratiti svoje uplate, odmah se obratite svojim kreditorima. Neki zajmodavci su spremni raditi s vama kako bi pronašli novi aranžman plaćanja.

Evo nekoliko savjeta za učinkovitu komunikaciju s kreditorima:

  • Jasno objasnite svoj problem. Bilo da ste izgubili posao, imali smrtni slučaj u porodici ili imate neočekivane račune za medicinske usluge, budite jasni o okolnostima u kojima se nalazite.
  • Predložite rješenje. Pripremite se i razgovarajte o nekim mogućim rješenjima. Ovo pomaže kreditorima da vide da ste ozbiljno razmislili o tome kako planirate da otplatite dug.
  • Postavljajte pitanja. Kad počnete postizati dogovor, postavljajte pitanja ako niste sigurni u bilo koji detalj.
  • Dobijte sve nove aranžmane u pisanoj formi. Ako se odlučite za nove aranžmane, zatražite kopiju uslova u pisanoj formi.

Napravite plan za poboljšanje svoje kreditne sposobnosti

Ne postoji ‘jedan plan koji odgovara svima’ kada je riječ o poboljšanju vašeg kreditnog rezultata ili izgradnji vašeg kredita.

Ovi savjeti za poboljšanje vaše kreditne sposobnosti mogu vam pomoći u stvaranju plana koji vam odgovara:

  • Plaćajte sve mjesečne račune na vrijeme. Ako kasnite u plaćanju računa, to može negativno uticati na vaš kredit.
  • Prepoznajte i promijenite loše navike. Loše navike može biti teško prekinuti, ali možete početi s malim.
  • Naučite uobičajene uslove kreditiranja. Razumijevanje kreditnih rezultata počinje poznavanjem jezika.
  • Razgovarajte s porodicom ili prijateljima koji imaju dobre lične finansije. Ako poznajete nekoga bez duga kreditne kartice, pitajte je li spreman podijeliti neke lične savjete.

Držite sve pod kontrolom

Vaš kreditni izvještaj može uticati na vaš život na mnogo načina. Ako razumijete i pratite svoju kreditnu aktivnost, potrošnju i istoriju plaćanja, ostat ćete na pravom putu za svoju finansijsku budućnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *