Gradi se jedno tržište za svih šest zemalja

Niže cijene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) i širokopojasni internet za devedeset pet odsto domaćinstava do 2024. godine ciljevi su o kojima će biti diskutovano u toku četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB).

To je, u podkastu o DSWB, koji će od 11. do 13. oktobra u Podgorici, saopštila generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je kazala da će tiranska piramida, izgrađena kao muzej Envera Hodže, albanskog diktatora, biti pretvorena u najveći regionalni centar digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu.

„Ne postoji bolji simbol od razgovora o digitalnoj budućnosti Zapadnog Balkana, srži regionalne saradnje. To je pokretačka snaga zajedničkog regionalnog tržišta i baš kao i ova piramida, gradi se jedno tržište za svih šest zemalja. Imamo osnovu. Zapadni Balkan bez rominga od prvog jula. Dok putujemo u EU sa Balkana, plaćamo 43 puta više cijene u romingu od ostalih“, navela je Bregu.

Prema njenim riječima, stoga je krajnji cilj da se cijene rominga između Zapadnog Balkana i EU postupno smanjuju i približe domaćim u narednih pet godina, navodeći da se već radi na tome.

„U Podgorici će se održati 4. Digitalni samit Zapadnog Balkana. Savjet za regionalnu saradnju je ponosan što je dio ove priče. Osim što ćemo brzo započeti proces smanjenja roming troškova između Zapadnog Balkana i EU, bićemo fokusirani i na poboljšanje naše digitalne infrastrukture“, istakla je Bregu.

Najvažniji cilj je, kako je dodala, da se osigura širokopojasni internet za devedeset pet posto domaćinstava do 2024.godine.

„Zatim, imamo e-usluge, a pandemija nam je pokazala važnost pripreme za digitalni pristup. Usput, možda se ne sjećate, ali prošle godine smo tokom naše sesije Balkathon nagradili 6 najboljih inovativnih ideja iz ovog regiona i sve će biti prisutne u Podgorici, ali jedna od njih je lokalna. Crnogorski tim je već pripremio Pokupi, digitalnu platformu pružaoca taksi usluga na zahtjev za pametne telefone, a ja je već imam sa sobom“, rekla je Bregu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao Inicijativa kojom koordinira Regionalni savjeta za saradnju, a važnost Samita, kako je saopšteno, potvrđena je i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.