Benetton polovinu proizvodnje premješta iz Azije u Srbiju, Hrvatsku, Tursku…

Italijanski Benetton približava proizvodnju kući, pojačavajući proizvodnju u Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Tunisu i Egiptu, s ciljem da prepolovi proizvodnju u Aziji od kraja 2022. godine, izjavio je u četvrtak Reutersu izvršni direktor Massimo Renon.

Renon je ukazao na ekonomiku trenda koji pogađa dio industrije jer su napete linije snabdijevanja povećale troškove dostave i vrijeme, potkopavajući poslovni model koji se pokazao popularnim u posljednjih 30 godina.

– Strateška je odluka imati veću kontrolu nad proizvodnim procesom, ali i nad transportnim troškovima, rekao je dodajući kako je grupa već ove godine prebacila više od 10% proizvodnje iz zemalja poput Bangladeša, Vijetnama, Kine i Indije.

– Danas kontejner za otpremu koji je prije koštao 1.200-1.500 dolara može koštati 10.000-15.000 dolara, bez izvjesnog datuma isporuke.

Desetostruki skok troškova pomorskog prevoza posljedica je nedostatka dostupnih plovila, jer su mnoga bili u mirovanju tokom pandemije, zajedno s rastućom potražnjom potrošača, rekao je Renon, čija kompanija većinu svoje prodaje ostvaruje u Evropi, ali je proizvodnju prebacila na zemlje s nižim plaćama od početka 2000 -ih.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.