Azijske berze pale najniže u godinu dana

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica pale, kao i na Vol Stritu dan prije, jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte ojačati inflaciju, koja je ionako povišena zbog poremećaja u nabavnim lancima.

Msci indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.5 odsto, a u jednom je trenutku bio u minusu i više od 1 odsto i skliznuo na najnižu razinu od novembra prošle godine.

U odnosu na početak ove godine, taj je indeks na gubitku oko 5 odsto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikei indeks skliznuo više od 2 odsto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.5 i 1.7 odsto. U Hong Kongu su, pak, porasle oko 0.3 odsto, dok se na berzi u Šangaju zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Vol Stritu, što je, među ostalim, posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice i napornih pregovora u Vašingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden kazao je juče da ne može biti siguranda da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog plafona, s obzirom na to da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dvije sedmice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *