Pandorina kutija je otvorena, slijede mjeseci objavljivanja

Dodajte komentar

Objavljivanje takozvanih Pandora papira očigledno će biti nastavljeno u narednih nekoliko nedjelja, izjavio je direktor Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo (ICIJ) Džerard Rajl (Gerard Ryle).

„Ovo je tek prvi dan onoga što očekujemo da preraste u nekoliko nedjelja objavljivanja priča iz naših dosijea. Omogućili smo da više od 600 novinara iz više od 100 zemalja ima neograničen pristup originalnim dokumentima i oni i dalje rade na svojim pričama“, rekao je Rajl za Tass.

On je dodao da ICIJ planira da objavi pojedine originale dokumenata iz Pandorinih papira. „Planiramo da objavimo neke od podataka u narednih nekoliko mjeseci, kao što smo objavljivali i dokumente iz Panama papira, Rajskih papira i drugih“, naveo je Rajl.

Sinoć je objavljeno da je u novinarskom istraživanju Pandorini papiri otkriveno da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze.

Pročitaj još: MANS: Đukanovići skrivali vlasništvo u više od pet država

Bankovni računi na ofšor lokacijama često su korišćeni da se tajno premeštaju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom svijeta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom svijeta povezano sa ofšor računima.

Šta pokazuju “Pandorini papiri”: Tajna poslovanja 35 lidera, otkriveni pravi vlasnici sakrivenih milijardi

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *