Zoom mora da odustane od preuzimanja Five9 vrijednog 14,9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ponuda kompanije Zoom Video Communications da preuzme provajdera softvera u oblaku Five9 po svoj prilici je propala samo nekoliko nedjelja nakon što je američko Ministarstvo pravde izrazilo zabrinutost za nacionalnu bezbjednost zbog dogovora vrijednog 14,7 milijardi dolara, dok je akcionarima Five9-a savjetovano da glasaju protiv prodaje.

Obe kompanije su u četvrtak objavile da su odlučile da raskinu ugovor nakon sastanka akcionara koji je organizovao Five9, tokom kojeg je većina investitora rekla da se protivi sporazumu.

„Imali smo priliku da intenzivno sarađujemo sa našim akcionarima od objavljivanja namere o transakciji. Izuzetno cenimo njihove povratne informacije i poverenje u buduće izglede kompanije Five9 i delimo njihova mišljenja u pogledu značajnog potencijala za stvaranje vrijednosti kao samostalne kompanije“, rekao je Rovan Trolop (Rowan Trollope), izvršni direktor kompanije Five9, a prenosi Financial Times.

Odluka o prekidu preuzimanja udarac je za Zoom, koji se nada da će proširiti svoju ponudu nakon ogromnog uspjeha svojih usluga video konferencija tokom pandemije. Dogovor sa kompanijom Five9 bio bi njegova najveća akvizicija do sada, ali je bio narušen problematičnom cenom akcija i regulatornim problemima.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo pravde SAD je sugerisalo da je potrebno dodatno istražiti veze kompanije Zoom sa Kinom, prije nego što se bilo koji sporazum može odobriti.

Zoom zavisi od velike baze kineskih programera, zbog čega su američki zvaničnici već neko vrijeme zabrinuti, plašeći se da bi to moglo ugroziti bezbjednost usluga kompanije za video komunikaciju.

Kompanija iz San Hozea u Kaliforniji više puta je saopštavala da nijedan od podataka njenih kupaca ne protiče preko servera sa sjedištem u Kini, iako je priznala prošle godine da je greškom preusmjerila neke pozive preko Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *