Dolar će rasti, a tehnološkom sektoru dolaze teški dani

Prvog trgovačkog dana u oktobru evropske berze su se spustile na najnižu vrijednost u posljednja dva mjeseca.
Snažniji pad cijena obilježio je prvi trgovački dan u oktobru i u SAD -u i Aziji. Ulagači su i dalje zabrinuti zbog rastuće inflacije, usporavanja globalnog rasta i nedostatka električne energije u Kini. Zagušenje u globalnim lancima opskrbe još uvijek prednjači. Maloprodaja u Njemačkoj u avgustu je porasla za samo 1,1 posto na mjesečnom nivou, dok smo na tržištu očekivali rast od 1,5 posto.

Nedavno je Fed objavio moguću prognozu smanjenja otkupa obveznica u novembru, što je u vrlo kratkom razdoblju podiglo prinose na američke desetogodišnje obveznice iznad nivoa od 1,5 posto. Istorijski gledano, to je još uvijek vrlo nizak nivo, ali mnogo veći od 0,51 posto, budući da su prinosi na američke desetogodišnje obveznice bili u aprilu 2020. Fed trenutno najavljuje da će otpisi obveznica potpuno prestati sredinom 2022. godine, što znači da prinosi na 10-godišnje američke obveznice počet će gravitirati prema tri posto.

Ukratko, SAD ulazi u razdoblje rastućih prinosa na dužničke vrijednosne papire, što će povećati troškove finansiranja dugova kompanija u dolarima i dodatno će ojačati valutu. Povećanjem prinosa na državne obveznice povećava se oportunitetni trošak svih ostalih vrijednosnih papira na tržištu, što ih čini jeftinijima. Posebno danas, skuplji sektori na tržištu dionica, za koje očekujemo visoku dobit u budućnosti, poput tehnološkog sektora, biće mnogo više pod pritiskom s rastom prinosa obveznica nego tradicionalniji sektori.

Pritisci cijena i dalje su prisutni u eurozoni i vjerovatno neće prestati vrlo brzo zbog visokih cijena energije. Uprkos stagnaciji u lancima snabdijevanja, ekonomija eurozone približava se veličini od prije pandemije, no septembarski PMI indeksi pokazali su da se tempo oporavka dodatno usporio krajem trećeg tromjesečja. Usporavanje oporavka primijećeno je i u industrijskom i u uslužnom sektoru.

Na oboje je uticalo produženo vrijeme isporuke, a uslužni sektor trpio je danje negativne posljedice zbog delta soja koronavirusa. Naravno, očekuje se rast BDP-a za europodručje u trećem tromjesečju (u odnosu na drugo tromjesečje), a pokazatelji PMI-a ukazuju na rast inflacije u narednim mjesecima, koja će vjerovatno biti uvelike prolazna.

Evropsko tržište rada takođe ukazuje na nastavak oporavka. Prema desezoniranim podacima, stopa nezaposlenosti u eurozoni u avgustu je iznosila 7,5%. To je 0,1 postotni bod manje u odnosu na jul i 1,1 postotni bod manje nego u avgustu prošle godine.

Problemi s lancima snabdijevanja vjerovatno će se povući u sljedeću godinu. Njemački proizvođač automobila Opel zatvoriće jednu od svojih fabrika u Njemačkoj do početka 2022. godine. Razlog je globalna nestašica čipsa, što onemogućuje proizvodnju. U slučaju zagušenja opskrbnog lanca, vidjet ćemo i veće cijene prirodnog gasa i uglja, na što se Njemačka posebno oslanja u eurozoni zbog snažnog industrijskog sektora. Stoga možemo očekivati da će problemi u njemačkom industrijskom sektoru dodatno otežati oporavak.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Zelena, cirkularna ekonomija – ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja Zelena, cirkularna ekonomija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *