Švajcarska odblokirala 1,2 milijarde eura za siromašnije države EU

Dodajte komentar

Švajcarska je odblokirala ukupno 1,3 milijardi franaka (1,2 milijarde eura) finansijske pomoći siromašnijim zemljama članicama Evropske unije, u pokušaju popravljanja trenutno zategnutih odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Gornji dom Švajcarskog parlamenta odobrio je tu svotu u četvrtak za isplate u sljedećih nekoliko godina. Reč je o novcu za „kohezijske isplate“ zamrznutom 2019. nakon spora oko međusobnog priznavanja berzanskih pravila.

Švajcarska time pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem EU, a Bern se takođe nada da će sada moći opet da učestvuje u istraživačkom programu EU Horajzon (Horizon).

Švajcarska nije članica EU, ali učestvuje u njenim programima i unutrašnjem tržištu bloka putem bilateralnih sporazuma. Zauzvrat, plaćanje u svrhu podrške siromašnijim državama EU dogovoreno je pre više godina, a sličan aranžman dogovoren je i s Norveškom.

U Švajcarskoj se to naziva „kohezijskom milijardom“. Prva svota, oko milijardu švajcarskih franaka, bila je uplaćivana nekoliko godina, počevši od 2006.

Svejedno odnosi između EU i Švajcarske hladniji su otkad blok ustrajava na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe.

Kako bi izvršila pritisak, EU je prestala da priznaje Švajcarsku berzu kao ekvivalent institucijama EU 2019. Pregovori o sporazumu su stali.

Evropski povj erenik Maroš Šefčovič istakao je kako je novac trebalo da bude davno plaćen.

„Takav je doprinos logičan pandan učestvovanju na jedinstvenom tržištu EU“, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *