Najveći prerađivač smrzute hrane u Srbiji dobio novog vlasnika

Najveći prerađivač smrzute hrane u Srbiji je dobio novog vlasnika, kupio ga je najveći evropski prerađivač smrzute hrane, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, napominjujući da je u pitanju investicija veća od 600 miliona eura.

„To znači nove investicije u sektor prehrambene industrije, to znači jako dobrog strateškog partnera, koji ima tržišta koja su neograničena. To je velika stvar u srpskoj prehrambenoj industriji”, rekao je Nedimović gostujući na TV Prva.

Kompanija Frikom prodata je britanskoj firmi „Nomad foods”, a Fortenova grupa iz Hrvatske obavijestila je danas da su poslije dobijanja svih regulatornih odobrenja završili prodaju Nomad Foodsu svoje poslovne grupe zamrznute hrane koju čine Frikom i Ledo.

U poslovnoj grupi pored Frikoma u Srbiji, te Leda u Bosni i Hercegovini i Ledo plusa u Hrvatskoj je i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško istakao je da je ovom transakcijom vrijednom 615 miliona eura potvrđena vrijednost prodate Poslovne grupe.

„Istovremeno smo u region doveli strateškog partnera koji će nastaviti da razvija posao i da bude posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova”, izjavio je on.

Peruško je izrazio očekivanje da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenove grupe u budućnosti.

Kako se navodi, za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije jer je dovršeno i refinansiranje i prenos Merkatora.

Fortenova grupa je navela da će sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane biti iskorišćena za smanjenje zaduženosti te kompanije.

Check Also

Ekonomija Evropske unije od 16,6 biliona dolara (INFOGRAFIKA)

Evropska unija ima treću po veličini ekonomiju na svijetu, na koju otpada jedna šestina globalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.