Damjanović: Šverceri stvorili imperije, ali dosta je bilo

Dodajte komentar

Organizovani šverc cigareta trajao je decenijama, kriminalizovao je društvo, a glavni akteri su napravili privatne i poslovne imperije, ne samo po Crnoj Gori. Organizovano krijumčarenje cigareta bilo je moguće, jer je imalo podršku pojedinih struktura bivše vlasti, bez koje ne bi bilo moguće, rekao je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović

To je u razgovoru za “Vijesti” ispričao vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović, ističući da je za dvadesetak sedmica, koliko rukovodi carinskim sistemom, na suzbijanju krijumčarenja učinjeno više nego za dvadesetak godina.

“Organizovani šverc cigareta je trajao decenijama, kriminalizovao je društvo, a glavni akteri su napravili privatne i poslovne imperije, ne samo po Crnoj Gori. Tome se bliži kraj, a Odluka o zabrani skladištenja cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar, dio je strategije za iskorjenjivanje tog posla. Prosto, moraće shvatiti, ma ko to bio, da je bilo dosta”, rekao je Damjanović.

Ni naši međunarodni partneri, kako je rekao, ne žele više da tolerišu razmjere krijumčarenja, “a u razgovorima sa njima smo dobili konkretnu podršku, kao i određene obavještajne informacije u cilju efikasnije borbe države protiv organizovanog krijumčarenja”.

Na pitanje da li institucija kojom rukovodi ima podršku Vlade da iskorijeni šverc duvanskih proizvoda, kazao je da Biro za koordinaciju, kao operativno tijelo Vlade u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala čiji je član, sprovodi vladinu politiku iskorjenjivanja organizovanog krijumčarenja.

”Dobri rezultati UPC upravo se zasnivaju na tri tzv. stuba, punoj političkoj i institucionalnoj podršci nove Vlade, odličnom saradnjom sa Upravom policije i snažnoj i konkretnoj podršci naših međunarodnih partnera u dijelu dostavljanja neophodnih obavještajnih informacija”, rekao je Damjanović.

Ocijenio je da je organizovano krijumčarenje donedavno bilo moguće jer je imalo podršku pojedinih struktura bivše vlasti.

Proizvodi su, objašnjava, završavali u susjednim zemljama, pa dalje, jednim dijelom i ka državama EU: “Što je valjda konačno i zasmetalo međunarodnim strukturama”.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *