CBCG nije dala saglasnost za izbor Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nije dala saglasnost za izbor Nebojše Medojevića, jednog od lidera Demokratskog fronta, za člana Odbora direktora Prve banke Crne Gore.

U obrazloženju rješenja o odbijanju, navodi se da Medojević ne ispunjava uslove jer “nema iskustva na rukovodećim poslovima u državnim organima na kojima bi mogao da stekne znanje za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju”.

Za člana Odbora direktora Medojevića je predložila Elektroprivreda Crne Gore koja je vlasnik 19 odsto akcija Prve banke. EPCG je ranije za člana borda u Prvoj banci predložila Janka Milatovića, bivšeg menadžera u HTP “Onogošt”, ali CBCG nije dala saglasnost zbog čega je Skupština akcionara od 11. avgusta odložena.

Zakonom o bankama predviđeno je da za izbor člana odbora bilo koje banke CBCG prethodno mora dati saglasnost. Aktom CBCG definisano je da kandidat osim visokoškolske spreme, treba da ispunjava i jedan od tri uslova – da je najmanje tri godine radio na rukovodećim poslovima u banci, najmanje četiri godine na rukovodećim poslovima u privrednom društvu iz finansijskog sektora ili da je najmanje pet godina bio rukovodilac u državnoj ili bilo kojoj kompaniji.

“Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka sada nalazi i indicijama da je novac povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji, Nebojša Medojević”, naveli su iz EPCG u obrazloženju svog predloga da Medojević zastupa interese EPCG u Prvoj banci.

Najveći akcionar prve banke je Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Iz EPCG su ranije pozvali guvernera CBCG Radoja Žugića da “ne opstruira utvrđivanje istine u vezi sa poslovanjem Prve banke kako i sam ne bi ušao u zonu krivične odgovornosti”. Zakon nije predvidio mogućnost šta treba da se radi ukoliko kandidat EPCG bude odbijen i po drugi put.

Medojević se u međuvremenu obratio pismom guverneru Centralne banke Crne Gore Radoju Žugiću, direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću i članu Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislavu Raduloviću, kako bi zatražio preporuke za izbor člana Borda direktora Prve Banke u ime manjinskog akcionara Elektroprivede Crne Gore.

Medojević je u svom pismu naveo da je od 2009. do 2016. obavljao funkciju člana Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Skupštine Crne Gore, gdje je razmatrao i odlučivao o čitavom nizu zakona, odluka, izvještaja, pa između ostalih, i o Zakonu o predlogu budžeta, završnom računu budžeta, izvještaju DRI o reviziji završnog računa budžeta, finansijskim planovima i izvještajima nezavisnih regulatora, pa među njima i CBCG, učestvovao u kontrolnim i konsultativnim saslušanjima ministara, direktora nezavisnih agencija, Guvernera CBCG, usvajanju zakona o bankama…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *