Avioprevoznici će ipak refundirati novac za otkazane letove

Dodajte komentar

Grupa evropskih avioprevoznika najavila je da će refundirati novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije COVID-a 19 i obavezala se da će ubuduće pružati bolje informacije o pravima putnika, javlja Reuters.

Nakon razgovora s Eurvpskom komisijom, 16 avioprevoznika složilo se i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, te će ponuditi vaučere samo kada ih putnici izaberu.

Među aviokompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, Air France – KLM, British Airways, Easyjet, Lufthansa, TAP i Wizz Air.

Neprihvatljivo ponašanje aviokompanija

“U ranoj fazi pandemije, neke aviokompanije su jednostavno dale samo vaučere putnicima”, podsjetio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders. Smatra da su se time ponašale protiv pravila Evropske unije o zaštiti potrošača što smatra “neprihvatljivim”.

Nacionalni organi u pojedinim članicama Unije odgovorni su za sprovođenje zajedničkih pravila o zaštiti potrošača, prenosi Tanjug.

Uredbom o saradnji u zaštiti potrošača stvorena je mrežu državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

“Aviokompanije su tokom pandemije prekršile evropska potrošačka prava na visokom nivou”, rekla je Monique Goyens, glavna direktorica Evropske organizacije potrošača, koja je polovinom prošle godine i podnijela žalbu Evropskoj uniji.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *