SAD pred prvim bankrotom u istoriji

Dodajte komentar

Ovo je igranje s globalnom ekonomijom, ocjenjuje američka TV stanica CNN u današnjem komentaru povodom nesloge između republikanaca i demokrata u Kongresu da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi mogla da nastavi da izmiruje svoje finansijske obaveze.

Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju plafona do kojeg može da se zaduži američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica SAD, navodi u analizi urednik CNN-a Stiven Kolinson.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga – pa bi isplate vojnih plata, državnih penzija i drugih beneficija presušile, prenosi Tanjug.

A ako SAD ne mogu da plaćaju kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca vjerovatno će porasti – što znači da će poskupjeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca vjerovatno bi izgubili posao, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio.

Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Vašingtona moglo bi da baci ostatak svijeta u krizu.

Nepojmljive razmjere ovakvih posljedica razlog su zbog kojeg zaraćeni političari Vašingtona, uglavnom poslije perioda tvrdoglavog natezanja i iznuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u gluvo doba noći izglasaju podizanje gornje granice duga. Ali, ovaj put je drugačije, navodi se u analizi.

Republikanci odbijaju ovu igru optužujući demokrate predsjednika Džoa Bajdena za nekontrolisani rast potrošnje koji će dodatno povećati nacionalni dug, koji trenutno iznosi skoro 29.000 milijardi dolara.

Njihov stav je duboko licemjeran, smatra urednik CNN-a. Kao prvo, napominje on, demokrate su više puta glasale sa republikancima za povećanje limita za zaduživanje pod republikanskim predsjednicima.

Još važnije od toga jeste da limit mora da se poveća kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza koja su pogodovala bogatima za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa, dodaje se dalje. Republikanci se, po Kolinsonu, ponašaju kao da je država nedjelju dana lumpovala u Las Vegasu i sada odbija da plati račun po kreditnoj kartici.

Ali, republikanci žele da “operu ruke” od odgovornosti i optuže demokrate da su državu doveli do bankrota, jer Bajden gura investicioni program od četiri biliona dolara za preoblikovanje ekonomije kako bi pomogao manje imućnim Amerikancima. Budući da je toliko toga u pitanju, republikanci znaju da demokrate na kraju neće imati drugi izbor nego da sami usvoje podizanje limita za zaduživanje – i plate političku cijenu, zaključuje se u tekstu CNN-a.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *