MEK kreiralo portal na kojem će inovativna zajednica moći da se prijavljuje za podsticajne mjere

Dodajte komentar

Ministartsvo ekonomskog razvoja (MEK) kreiralo je portal na kojem će inovativna zajednica moći da se prijavljuje za
podsticajne mjere, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

„To znači da će narednog ponedjeljka inovaciona zajednica moći da se prijavljuje za neku od pet olakšica i to za umanjenje poreza na dohodak za fizička lica i za sve one koji rade u startapovima i spinofovima, umanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, umanjenje poreza na dobit za pravna lica, umanjenje naknade za 50 odsto za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i umanjenje za 50 odsto poreza za nepokretnost“, pojasnio je Milatović.

On je, na događaju koji je namijenjen inovativnoj zajednici, rekao da je formiran i Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju, na čijem čelu će biti premijer Zdravko Krivokapić.

„Prva sjednica Savjeta će biti početkom oktobra“, kazao je Milatović.

On je dodao da je MEK formiralo Fond za inovacije, kao i bord direktora toga Fonda.

Takođe će, kako je istakao, intezivirati radove na Naučno-tehnološkom parku, kako bi bio završen na jesen naredne godine.

On je rekao da je u narednom periodu predviđeno Kreiranje kancelarije za transfer tehnologija, čiji je cilj povezivanje privrednu i inovativnu zajednicu.

„To je zajednički projekat koje je MEK ima sa Univerzitetom Crne Gore“, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, prvi put je na Vladi usvojen dokument koji se zove Program za razvoj i podršku inovacije od 2021. do 2024. godine.

„Prvi put smo na jednom mjestu sumirali sve programe podrške koje će Vlada srovoditi u cilju podrške inovacijama u periodu od 2021. do 2024. godine“, rekao je Milatović.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *