Eksperti iz cijelog regiona na Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana, prijave u toku

Dodajte komentar

Digitalna ekonomija, digitalne vještine i kompetencije, digitalna infrastruktura i povezanost, povjerenje i bezbjednost, ključne su teme agende Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB), a prijave za jedan od najznačajnih regionalnih događaja u oblasti digitalizacije su u toku.

To je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore, saopštila predstavnica Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Ružica Mišković.

Ona je, kako prenosi sajt Ministarstva, kazala da je DSWB najveći regionalni događaj na digitalnu temu koji će od 11. do 13. oktobra biti održan u Podgorici, nakon samita u Skoplju, Beogradu i Tirani.

– Registracija za ovogodišnji DSWB je otvorena. Na sajtu DSWB, vrlo jednostavno, uz malo utrošenog vremena, udobno iz svoje stolice ili fotelje možete da se registrujete i da od 11. do 13. oktobra uživate u programu koji smo vam pripremili na aktuelne digitalne teme koje su definisane saglasno Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište koji je usvojen u Sofiji 2020. za period do 2024. godine – rekla je Mišković.

Kazala je da su do sad održani samiti bili veoma uspješni.

– Vjerujemo da će i ovaj naš događaj biti takav, jer iza njega stoji tim koji više od sedam mjeseci posvećeno radi na organizaciji Samita – navela je Mišković.

Ovogodišnji Samit će zbog pandemije Covid-19 biti organizovan u hibridnom formatu.

– Prva dva dana će biti održana u online formatu. Imaćemo priliku da čujemo eksperte iz čitavog regiona, a tu će biti i visoki zvaničnici iz Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, nevladinog sektora i brojni drugi pojednici koji će dati značajan doprinos kvalitetu ovogodišnjeg samita – rekla je Mišković.

Ona je istakla da će u toku trećeg dana biti organizovan doručak sa ministrima, kao i sastanak na visokom nivou, premijera i ministara koji će u okviru diskusije definisati ciljeve koje u narednom periodu treba ispuniti, a potpisaće i memorandum i zajedničku izjavu.

– To je i misija Samita, da ima jedan rezultat kroz ciljeve koja dalje treba realizovati, kao što je bilo na ranije održanim samitima – rekla je Mišković.

Ona je pozvala građane da se registruju i da budu dio Samita, “da zajedno doprinesemo da Crna Gora osim što je turistička i ekološka destinacija, bude i digitalna destinacija”.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao Inicijativa kojom koordinira Regionalni savjeta za saradnju, a važnost Samita, kako je saopšteno, potvrđena je i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *