Tri države biće uklonjene sa “crne liste” poreskih rajeva

Ministri finansija Evropske unije trebalo bi da sledeće nedelje uklone Sejšele, Dominiku i Angvilu sa “crne liste” poreskih rajeva, sudeći prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid, dok zahtjev Paname za brisanjem sa te liste nije urodio plodom.

Poreski stručnjaci EU preporučili su uklanjanje karipskog ostrva Dominika, britanske karipske teritorije Angvila i Sejšela sa “crne liste”, uglavnom zbog toga što su se obavezale da će sprovesti dodatni pregled svojih poreskih sistema sa Globalnim forumom za transparentnost i razmjenu informacija u poreske svrhe, vodećim međunarodnim tijelom za izbjegavanje plaćanja poreza, pokazuju dokumenti.

Očekuje se da će tri jurisdikcije biti premještene na evropsku “sivu listu”, na kojoj se nalaze zemlje koje su pokazale posvećenost poreskim reformama, navodi se u jednom dokumentu.

Ova lista je ustanovljena 2017. godine radi suzbijanja rasprostranjene utaje poreza, a periodično se ažurira radi uklanjanja ili dodavanja jurisdikcija u zavisnosti od njihovih poreskih reformi.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.