Srbija otplatila dug od 725 miliona dolara

Srbija je u utorak vratila dug u iznosu od 725 miliona dolara (617 miliona eura) po euroobveznici denominiranoj u američkoj valuti izdanoj 2011. po stopi prinosa od 7,50% kroz dio prihoda od izdavanja 750 miliona eura državnih vrijednosnih papira 16. septembra, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

– Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, budući da smo platili posljednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine Srbija je bila zadužena po visokoj kamatnoj stopi od čak 7,25% deset godina, rekao je Mali u priopćenju.

Ranije ovog mjeseca Srbija je plasirala emisiju euroobveznica s dvije tranše koja je uključivala njene prve zelene obveznice i konvencionalne vrijednosnice vrijedne 750 miliona eura s dospijećem od 15 godina.

Kamatna stopa na emisiju od 750 miliona eura je 2,05%- znatno niža od stope vrijednosnih papira od 7,25% koju je izdala vlada Mirka Cvetkovića još 2011. godine, napomenuo je Mali.

– Zbog ovog duga, ali i drugih loših poteza, država je bila prisiljena poduzeti teške mjere fiskalne konsolidacije, kako bi spriječila potpuni kolaps i odmaknula se od ruba ponora, napomenuo je Mali.

Check Also

Most Verige bi ugrozio status Kotora

Stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posljedice gradnje mosta Verige, ali i da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *