Američka vlada pred finansijskim gašenjem

Dodajte komentar

Američki Senat nije usvojio u ponedeljak ključno proceduralno glasanje za usvajanje predloga zakona o kratkoročnom finansiranju vlade koji je ranije odobrio Predstavnički dom Kongresa, a kraj tekuće nedjelje je krajnji rok za odluku o povećanju limita duga, kako bi se omogućilo funkcionisanje vlade.

Senat je glasao 48 prema 50 o proceduralnom predlogu, a republikanci su se usprotivili povećanju gornje granice duga. Svi republikanci glasali su protiv, a demokrate za, prenosi NBC News. Nakon toga, lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) promijenio je svoj glas u „ne“ iz proceduralnih razloga, jer to omogućava ponavljanje glasanja o istom predlogu.

Oštro kritikujući republikanske senatore, Šumer je rekao da je to „jedno od najbezobzirnijih i najneodgovornijih“ glasanja koje je vidio u Senatu i da bi to trebalo da bude signal svakoj porodici, malom biznisu i posmatraču o tome ko je u Senatu glasao za „ugrožavanje ekonomske stabilnosti naše zemlje“.

On je dodao da će preduzeti dalje mjere da se isto ne ponovi ove nedelje. Čak i prije nego što je glasanje zvanično propalo, demokrate su počele da razmatraju rezervne opcije kako bi sprečili gašenje finansiranja.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će granica duga biti prekršena u oktobru ako se ne ukine postojeći limit, upozoravajući da bi to imalo negativne posljedice po američku ekonomiju. Republikanci su kritikovali demokratski predlog, navodeći da je sadržao neprimjerene stavke za pomoć pojedinim federalnim državama, za koje je bilo izvjesno da neće proći.

Vladino finansiranje ističe 30. septembra, a predlog o povećanju limita zaduženja omogućio bi da se ono nastavi do decembra iduće godine, prenosi CNN. Za usvajanje predloga demokrata u Senatu potrebno je 60 glasova, što bi u praksi značilo 50 demokratskih i 10 republikanskih glasova.

S obzirom na to da mjera nije uspjela da napreduje u Senatu, demokratski lideri u Kongresu moraće da pređu na plan B, kako bi spriječili gašenje finansiranja vlade. Šumer je obećao dalje mere ove nedjelje, ali nije opisao plan. „Održavanje vlade otvorenom i sprečavanje neizvršenja obaveza od vitalnog su značaja za budućnost naše zemlje i preduzećemo mjere da se ovo spriječi“, rekao je Šumer, prenosi portal Biznis.rs.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell ) mjesecima je najavljivao da republikanci neće glasati za povećanje federalnog limita zaduživanja. Demokrate su ocijenile da lider republikanaca igra opasnu igru koja bi mogla da ugrozi američku ekonomiju. Mekonel je istakao da će republikanci podržati rezoluciju koja bi spriječila gašenje vlade, ali ne i povećanje duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *