Ovo je 10 najprodavanijih automobila u Evropi

Dodajte komentar

Prodajni rezultati u avgustu pokazuju negativan uticaj nestašice mikročipova na tržište novih automobila. Ukupno je prodato 713.714 automobila, što je pad od 18% u poređenju sa istim mesecom prošle godine, a kada se uporedi sa 2019. prodaja je pala za čak 33%. Što se tiče najprodavanijih modela, nova generacija Dacije Sandero već drugi mjesec zaredom zauzima prvo mjesto na listi.

Prema podacima JATO Dynamics-a, prodaja novih automobila u avgustu zabeležila je najslabiji rezultat u tom mjesecu još od avgusta 2014. Ipak, kada se pogleda ukupan rezultat za period od januara do avgusta, tržište automobila u Evropi i dalje bolje stoji nego prošle godine, jer je prodato 8.095.419 primeraka što je i dalje značajno više od 7.192.839 prodatih automobila u istom periodu 2020.

„Nestašica čipova je veliki udarac za proizvođače automobila koji se još uvjek bore sa negativnim efektima pandemije. Problemi u proizvodnji i isporuci novih vozila značajno su smanjili prodajne rezultate, a nedostatak novih vozila kod dilera mnoge kupce tjera da se okrenu polovnim automobilima ili jednostavno odlože kupovinu. U normalnim okolnostima, kupci su možda očekivali da čekaju nekoliko mjeseci za isporuku Ferrarija, ali sada je čekanje slično čak i za regularne, svakodnevne modele“, izjavio je Felipe Munoz, globalni analitičar u JATO Dynamics-u.

Što se samih modela tiče, Dacia Sandero je sa 14.961 prodatim primjerkom već drugi mjesec zaredom najprodavaniji automobil u Evropi. Pored problema sa proizvodnjom i isporukama, treća generacija ovog modela je pravi uspjeh za rumunsku kompaniju.Volkswagen Golf koji zauzima drugo mjesto prodat je u 13.664 primerka, što je pad od 38% u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Što se trendova u automobilskoj industriji tiče, prodaja pada ili stagnira osim u segmentu elektrifikovanih automobila. Veliki rast potražnje doveo je do toga da je svaki peti prodati automobil u Evropi potpuno električni ili plug-in hibrid. Prodato je 151.737 automobila koji mogu da se dopunjavaju na utičnici, što je rast od 61% u poređenju sa avgustom 2020. Najtraženiji električni automobili u Evropi su VW ID. 3, Tesla Model 3, VW ID. 4, Renault Zoe i Ford Mustang Mach-e.

Izvor: NOVA S

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *