Oprezno trgovanje na Vol stritu

Dodajte komentar

Na Vol stritu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, jer je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), nedavno najavila smanjenje podsticaja, a Bijela kuća povećanje poreza.

Dow Jones indeks ojačao je 0,21 odsto na 34.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 odsto na 4.443 poena, a Nasdaq indeks 0,52 odsto na 14.969 bodova. Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene dionica su pale, a najviše u nekretninskom i zdravstvenom, prenosi SEEbiz.

Pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Apple, između 0,6 i 1,7 odsto. Porasle su cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u ekonomiji, a zahvaljujući rastu cijena nafte, znatno je ojačao i energetski sektor.

– Dionice osjetljive na ekonomska kretanja su porasle, a tehnološke pale. Na snazi je trgovanje na osnovu otvaranja privrede- rekao je direktor u firmi Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

Na tržištu vlada oprez jer uskoro počinje smanjivanje monetarnih podsticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju ekonomiju i finansijska tržišta. Čelnici Fed-a su prošle sedmice poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupovinu obveznica moglo započeti u novembru, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već naredne godine, prije nego što se procjenjivalo.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden predložio je u budzetskom paketu za narednu godinu povećanje poreza. Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi povećanje poreza kompanijama moglo uticati na povrat na dionice u narednoj godini.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto na 7.063 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 odsto na 15.573 boda, a pariski CAC 0,19 odsto na 6.650 poena.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *