Održan prvi skup „Za nebo Crne Gore“

Dodajte komentar

Vodeće ličnosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore su se sastali danas na događaju pod nazivom “Za nebo Crne Gore” u organizaciji Avioportal.me.

Događaj je okupio predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, nacionalne crnogorske aviokompanije AirMontenegro, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o, a u svojstvu gosta su prisustvovali i predstavnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore i Direktorata za vanredne situacije-aviohelikopterske jedinice MUP-a Crne Gore.

Cilj skupa je bio stvaranje zajedničkog koncepta ekonomičnosti, fleksibilnosti i podizanja nivoa usluga u vazduhoplovnom sektoru Crne Gore, uz poštovanje svih mjera bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

Svijet vazduhoplovstva se i do sada vrlo brzo mijenjao i praćenje tih promjena je bilo neophodno. Pojavom pandemije i ograničenjima koje je donijela, neke promjene su ubrzane a u nekim segmentima se javljaju i potpuno nova rješenja i izazovi. Zbog toga nas raduje iskrena želja vazduhoplovnih subjekata Crne Gore da sarađuju na višem nivou u cilju bržeg prilagođavanja uslovima, a za dobrobit cjelokupnog društva naše zemlje.

U pozdravnom govoru Milica Mićunović, koordinator za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija je potvrdila obavezu Crne Gore da nastavi započetim putem kako bi bila prva zemlja regiona koja uspešno prelazi iz I u II fazu ECAA sporazuma.

Zoran Maksimović, Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo je naglasio da je kvalitetna saradnja i razumijevanje treba da budu osnov svih planova u budućem periodu.

Direktor crnogorske nacionalne aviokompanije ToMontenegro, Predrag Todorović se osvrnuo na dosadašnje rezultate i istakao značaj nastavka dobre saradnje između svih prisutnih institucija koji čine stub avijacije Crne Gore.

Goran Jandreoski, Direktor Aerodroma Crne Gore je predstavio buduće planove Aerodroma Crne Gore i ukazao na značaj ovakvog događaja i ukazao na brojne mogućnosti koje se pružaju iz ovakvog vida saradnje.

Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA doo, je na događaju predstavljao v.d. Načelnika Terminalne kontrole letenja Goran Grahovac. Ovom prilikom gospodin Grahovac je najavio kapitalne projekte u Crnoj Gori, poput radara na Vrsuti i rekonstrukcije tornja kontrole letenja u Podgorici, koji će povećati kapacitet vazdušnog saobraćaja i osiguranja konstantnog pouzdanog pružanja usluga.

Svi učesnici događaja su pokazali otvorenu želju i spremnost da zajedno sagledaju sve segmente vazdušnog saobraćaja, analiziraju protekli period i adekvatno se pripreme za predstojeće izazove. Ovakva saradnja najviših instanci civilnog vazduhoplovstva najavljuje bolje dane za vazduhoplovstvo Crne Gore.

Izvor: Avioportal.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *