Berlin

Nova njemačka vlada naslijediće solidnu ekonomiju

Nova njemačka vlada naslijediće ekonomiju koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazao je izvještaj Centralne banke.

“Ekonomija će vjerovatno, u cjelini gledano, snažnije porasti u trećem tromjesečju nego u proljeće”, saopštila je Bundesbanka u mjesečnom izvještaju za septembar.

Najveća evropska ekonomija oporavila se od slabog početka godine zahvaljujući ublažavanju ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje korona virusa, prenosi SEEbiz.

“U ljeto ove godine nastavljen je oporavak njemačke privrede koji je počeo u proljeće”, naveli su iz Bundesbanke.

Posebno su se snažno oporavili lična potrošnja i uslužni sektor, zahvaljujući ublažavanju koronaograničenja, koja su u međuvremenu u velikoj mjeri ukinuta.

Industrija trpi zbog problema s nabavkom intermedijarnih proizvoda i sirovina.

“Industrijska proizvodnja je u julu porasla prvi puta u četiri mjeseca, ali to se uglavnom može pripisati ljetnim praznicima”, objasnili su iz centralne banke.

Javnost u Njemačkoj trenutno je zaokupljena parlamentarnim izborima. Nepotpuni službeni rezultati objavljeni danas pokazali su da su socijaldemokrati osvojili tijesnu većinu od 25,7 odsto glasova, u poređenju s 24,1 odsto CDU/CSU-a.

Dvije velike stranke počele su razgovore o ponovnom uspostavljanju velike koalicije.

Poslovni čelnici pozvali su ih da izbjegnu političku neizvjesnost i da oforme koaliciju što je prije moguće.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *