Korona pojačala sivu ekonomiju, nelikvidnost…

Predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić ocijenila je da je pandemija korona virusa uticala na privrednu aktivnost, ali i izazove u poslovanju koji su dodatno došli do izražaja, poput sive ekonomije, nelojalne konkurencije, nelikvidnosti privrede…

Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da je prethodna godina u znaku uticaja pandemije na ekonomsku aktivnost, što je dovelo do pada BDP-a od 15,3 odsto.

“U ovoj godini, na globalnom nivou, krenula je masovna imunizacija, što je omogućilo popuštanje epidemioloških mjera i oporavak ekonomije. Nakon pada u prvom kvartalu od 6,4 odsto, u drugom kvartalu imamo oporavak koji je na nivou od 19 procenata”, rekla je Drakić, navodeći da se sektor turizma najbrže oporavljao.

Drakić je podsjetila da smo u prvoj polovini godine, u odnosu na 2020. godinu, imali rast broja turista za 88 odsto, odnosno dolazaka za 111 procenata.

I dalje, kaže ona, imamo značajnu stopu nezaposlenosti koja je na kraju avgusta bila 23,3 odsto, što je 5,5 odsto više u odnosu na avgust 2020, odnosno 8,5 odsto u odnosu na osmi mjesec 2019.

Ukazala je na značaj diverzifikacije privredne aktivnosti i oslanjanje na one sektori koji mogu biti otpornji na krizu: “Tu prije svega mislim na održivu poljoprivredu, sektor energetike, i na one industrijske sektore u kojima možemo imati prednosti, a to su proizvodnja od drveta, građevinskog materijala…”

Izvor: RTCG

Check Also

Da li “stalni sezonac” može da riješi problem zapošljavanja u turizmu

Zavod za zapošljavanje Crne Gore podržaće stalne sezonce, a to su lica koja bi radila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.