Zajedno do boljeg poslovnog ambijenta

Dodajte komentar

Američka privredna komora (AmCham) smatra da je potrebno mnogo više uraditi na uspostavljanju transparentnijeg poslovnog ambijenta koji je preduslov za privlačenje renomiranih novih i zadržavanje postojećih investitora, dok za postizanje tog uspjeha treba da budu uključeni svi društveni akteri, prije svega poslovna zajednica.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazala predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović, koja je na tu poziciju stupila 1. avgusta.

”AmCham se zalaže za predvidljiv i transparentan poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava, kao preduslov za privlačenje renomiranih investitora iz razvijenih zemalja, ali i zadržavanje postojećih. Iako su u pitanju ciljevi koje, sudeći po iznesenim stavovima, dijelimo sa Vladom Crne Gore, potrebno je mnogo više uraditi na ovom polju. Kako bi u tome uspjeli, svi ključni društveni akteri moraju biti uključeni, a prije svih poslovna zajednica. Čini nam se da uključenost, kao ni način uključivanja nije na zadovoljavajućem nivou, iako je prošlo gotovo godinu dana od početka mandata Vlade”, ocijenila je Vuksanovićka u odgovoru na pitanje kako ocjenjuje rad nove Vlade na unapređenju poslovnog ambijenta.

Ona je kazala da kada su u pitanju rezultati koji su ostvareni na polju ekonomije još je rano suditi imajući u vidu da su mnoge mjere donijete u cilju saniranja posljedica prethodne godine.

”Raduju najave da će naša ekonomija u ovoj godini porasti 10 odsto, ali ono što moramo imati u vidu je da samo rast praćen adekvatnim razvojem daje rezultat vidljiv za privredu i građane. Zato su u fokusu AmChama razvojne politike i želimo da, bogatim iskustvom i ekspertizom naših kompanija članica, pomognemo Vladi u njihovom kreiranju”, istakla je Vuksanovićka.

Ona je podsjetila da su početkom godine predstavili šesti Izvještaj o poslovnom ambijentu koji daje sveobuhvatan pregled poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i da su tada ukazali na ključne nalaze izvještaja, koji i danas predstavljaju osnov njihovih preporuka za unapređenje poslovnog ambijenta.

”Istakla bih važnost snažne i sistematične borbe protiv sive ekonomije, smanjenja poreskog opterećenja troškova rada i daljeg unapređenja Zakona o radu u cilju povećanja konkurentnosti, ali i potrebe unapređenja obrazovnih programa kako bismo razvijali ljudske resurse u skladu sa potrebama tržišta, te značaj prioritizacije i bolje koordinacije procesom digitalne transformacije kao osnovnim pokretačem ekonomskog razvoja. Jedino zajedničkim radom možemo uspjeti da unaprijedimo trenutno stanje i zato je AmCham u svim dosadašnjim obraćanjima Vladi naglašavala važnost blagovremene konsultacije sa poslovnom zajednicom, kao ključnom pretpostavkom unapređenja poslovnog ambijenta”, kazala je Vuksanovićka.

U AmChamuu su kazali da je pandemija koronavirusa ostavila jak udarac na poslovanje kompanija članica komore i da je prema nalazima izvještaja, gotovo 40 odsto ispitanih kompanija članica izgubilo klijente kao direktnu posljedicu korona krize, dok su pojedine kompanije bile suočene i sa kašnjenjima u lancima snabdijevanja, porastom troškova nabavke i zatvaranjem kancelarija i proizvodnih pogona.

”Teško je govoriti o oporavku zbog neizvjesnosti upravljanja pandemijom, te nedovoljno brze vakcinacije stanovništva. Zato je važno uključiti sve resurse društva kako bi zajedničkim snagama radili na kreiranju razvojnih politika prilagođenih “novoj realnosti”. Svjedoci smo da je pandemija koronavirusa ubrzala digitalnu transformaciju u Crnoj Gori i ukazala na njen značaj. Svi oni biznisi koji su shvatili da moraju promptno transformisati svoje modele poslovanja, ostali su i dalje operativni, upravo zbog sposobnosti brzog prilagođavanja promjenama. To isto važi i za državu, odnosno javnu administraciju koja mora biti mnogo efikasnija i brža u prilagođavanju promjenama”, rekla je sagovornica “Vijesti”.

Vuksanovićka je kazala da su ključni strateški pravci djelovanja novog UO u domenu javnih politika digitalna transformacija koja vodi većoj transparentnosti i produktivnosti svih procesa, tržište rada budući da ljudski kapital predstavlja uslov bez koga se ne može (conditio sine qua non), kao i smanjenje sive ekonomije zarad ostvarivanja uslova fer konkurencije na tržištu, ali i zbog efekta koji ona ima na poresku politiku, tržište rada i cjelokupno crnogorsko društvo.

”Važan segment naše komore predstavlja društveno odgovorno poslovanje. Kompanije okupljene u AmChamu baštine društveno odgovorno poslovanje kao jednu od ključnih vrijednosti i posvećene su ulaganju u zajednicu u kojoj posluju. Mišljenja sam da moramo učiniti sve da te kompanije budu u što većem broju prisutne na našem tržištu”, zaključila je Vuksanovićka.

Rukovode izradom strategije razvoja ACE-a

Vuksanović je kazala da posebnu vrijednost njihovoj organizacije daje povezanost sa evropskom mrežom američkih privrednih komora (AmCams in Europe – ACE) koja predstavlja interese više od 17 hiljada najrenomiranijih kompanije širom Evrope.

”Iako smo jedna od najmlađih članica možemo se pohvaliti činjenicom da je treću godinu zaredom naš izvršni direktor Marko Miročević, član Izvršnog odbora ove mreže, te da je nedavno imenovan i za rukovodioca tima koji treba da izradi novu strategiju razvoja ACE-a. Imati tu mogućnost djelovanja predstavlja privilegiju. Jedan od ključnih ciljeva u daljem razvoju ACE-a koji zagovara Miročević je kreiranje programa i usluga zasnovanih na inovativnim digitalnim alatima, koji treba da omoguće veći stepen povezanosti kompanija direktno, nezavisno iz koje države dolaze”; objasnila je Vuksanovićka.

Na taj način generisale bi se nove mogućnosti za ekonomski razvoj što je naročito važno, kako kaže Vuksanovićka, za manje ekonomije poput crnogorske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *