Slovenija će biti prva država na svijetu koja izdaje NFT tokene

Tehnološki park Ljubljana, Ministarstvo ekonomskog razvoja i tehnologije i Javna agencija SPIRIT Slovenija jačaju svoju ulogu u predstavljanju Slovenije na EXPO DUBAI 2020 uvođenjem nezamenljivih tokena (NFT).

Slovenija se tako stavlja na kartu najnaprednijih digitalnih zemalja s razumijevanjem razvoja blockchain tehnologije, koja je jedna od tehnologija budućnosti. Prva zbirka nezamjenjivih žetona stvorena je za promovisanje slovenačkih rješenja u ekonomskom području.

NFT će predstaviti kolekciju jedinstvenih digitalnih 3D eksponata i ekskluzivne panoramske fotografije, odnosno fotografije visoke rezolucije od 360 stepeni. NFT u obliku dara ili digitalnog suvenira posjetioci će besplatno dobiti prilikom posjeta slovenačkom paviljonu EXPO DUBAI 2020, izvještavaju Računalniške novice.

Juče je na Evropskoj nedjelji blockchaina državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije Simon Zajc ponosno najavio da će Slovenija biti prva država u svijetu koja će izdati svoj NFT za promovisanje postignuća ekonomije i turističkih destinacija.

Zajc je dodao kako se na ovaj način Slovenija na EXPO DUBAJ 2020 predstavlja kao inovativno, digitalno i pametno odredište, čiji se paviljon svakako isplati posjetiti zbog jedinstvene zelene fasade, zanimljivog sadržaja, novih poslovnih mogućnosti, a posebno zbog NFT -a, prenosi Indikator.ba.

NFT (token koji se ne može zamijeniti) je jedinica podataka sačuvana u digitalnoj knjizi nazvanoj blockchain koja potvrđuje da je digitalna imovina jedinstvena i da se stoga ne može zamijeniti.

NFT -ovi se mogu koristiti za predstavljanje elemenata poput fotografija, video zapisa, zvuka i drugih vrsta digitalnih datoteka.

Tržište NFT -a strahovito raste, a njegov razvoj izvrsna je prilika za predstavljanje digitalnih umjetničkih proizvoda i usluga u području ekonomije.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.