Oni su napustili Google i osnovali ove društvene mreže

Dodajte komentar

Svjetske kompanije nijesu uvijek donosile dobre odluke i procjene. Zbog nekih sopstvenih pravila, često su gubili zaposlene koji su potom osnivali uspješne kompanije.

Čuveni Google zbog svog nekadašnjeg “pravila” da u produkt sektoru mogu da budu samo inženjeri, izgubio je ljude koji su, nakon odlaska iz te firme, osnovali danas svjetski poznate društvene mreže i postali milijarderi.

1. Kevin Sistrom radio je dvije godine za Google. Kako zbog obrazovanja nije mogao dalje da napreduje, dao je otkaz. Fotografija mu je bila hobi, pa je odlučio da osnuje društvenu mrežu za dijeljenje ovog medija, danas poznatu kao Instagram.

2. Biz Stoun (Kristofer Isak Stoun) za Google je radio od 2003. do 2005. godine kada napušta radno mjesto, a godinu dana kasnije zajedno sa Evanom Vilijamsom i Džekom Dorsijem osniva društvenu mrežu Twitter. Stoun je studirao na Univerzitetu u Masačusadsu, ali nema podataka da je ikada diplomirao.

3. Ben Silberman takođe je napustio Google i upustio se u preduzetničke vode jer svoje ideje nije mogao da realizuje u okviru te kompanije. Vjerovatno zbog svog obrazovanja, završio je političke nauke na Jejlu, nije mogao da učestvuje u kreiranju Google-ovih proizvoda. Decembra 2009. godine osniva društvenu mrežu Pinterest koja danas vrijedi preko milijardu dolara i broji preko 2000 zaposlenih.

Kompanija Google, uprkos brojnim pokušajima, do danas nije uspjela da osnuje ni približno popularnu društvenu mrežu poput Twittera, Pinteresta, Instagrama. Osnovali su je ljudi koji su nekada pripadali toj kompaniji, a za koje ista nije imala sluha. Da je naučio lekciju dokazuje i to da se starog pravila o tome ko može da bude dio produkt tima više ne drže.

Izvor: Novaekonomija.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *