Obveznici zbog krize odgodili 48,3 miliona eura duga

Više od 11.000 poreskih obveznika odgodilo je svoje obaveze vrijedne 48,3 miliona eura tokom prošle i ove godine zbog krize izazvane pandemijom Covid-19, rečeno je Dnevnim iz Uprave prihoda i carina.

Na osnovu programa mjera podrške privredi i građanima, prethodna i aktuelna vlada donijele u tri navrata – krajem marta i maja 2020. i sredinom februara ove godine – na osnovu kojih su zainteresovani mogli da odgode plaćanje poreskih i neporeskih potraživanja koje su pod ingerencijom ove institucije, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

„Za prevazilaženje ekonomske krize, od početka pandemije je 11.383 obveznika odgodilo svoje obaveze u iznosu od 48,3 miliona eura. Na taj način omogućeno im je izmirivanje potraživanja u najviše 24 mjesečne rate”, precizirali su iz Uprave.

Izrazili su očekivanja da će se epidemiološka situacija stabilizovati, što će direktno uticati i na oporavak privrede. Takođe, smatraju da će svi poreski obveznici „pokazati visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa u izmirivanju poreskih obaveza”. U suprotnom, Uprava najavljuje da će nastaviti s prinudnom naplatom do naplate potraživanja, što može uključivati i pokretanje stečaja.

Od početka godine do 20. septembra, Uprava je u bruto iznosu već naplatila skoro 1,358 milijardi eura. Najveći iznosi odnose se na doprinose za socijalno osiguranje 371,53 miliona i porez na dodatu vrijednost (PDV) za robu prilikom uvoza – 355,02 miliona. Od PDV-a na domaćem tržištu slilo se 188,36 miliona, akciza 181,11 miliona, koncesija 20,6 miliona i carina 20,06 miliona eura. Kad su u pitanju porezi, od onog na dohodak građana uplaćeno je 123,94 miliona, na dobit firmi 69,70 miliona eura, na promet nepokretnosti 12,44 miliona, te na kafu 1,69 miliona eura.

„Ostvarena naplata akciza je za 24 miliona eura ili 15,5 odsto veća nego u 2020. godini, a rast je zabilježen i kod svih vrsta akciza pojedinačno, osim na ugalj u proizvodnji. U strukturi naplate, akcize na gorivo mineralna ulja i njihove derivate iznose 121,11 miliona, na duvanske proizvode 37,89 miliona, na alkohol i alkoholna pića 12,12 miliona, na gaziranu vodu 7,21 milion i na ugalj u proizvodnji 2,72 milion eura”, precizirali su iz Uprave, uz podsjećanje da novi Zakon o akcizama, kojim bi bilo propisano i uvođenje ove vrste dažbine za proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, još nije usvojen.

U Upravi su optimistični kad su u pitanju rezultati i za preostala tri mjeseca ove godine. Odličnu naplatu tokom ljetnje turističke sezone i visok stepen poreske discipline uprkos izazovima pandemije, vide kao vjetar u leđa.

„Uprava prihoda i carina očekuje da će i posljednji kvartal 2021. obilježiti dobra naplata, te da će plan prema Zakonu o budžetu biti ispunjen. Naglašavamo da će napori naših službi biti usmjereni ka sprovođenju zakona i zaštitu javnih prihoda kontrolom visokorizičnih subjekata i sankcionisanjem svih vidova nelegalnog poslovanja”, zaključuju iz ove institucije.

Check Also

Moody’s: Kreditni rejting Ukrajine snižen na Caa3 uz negativne izglede

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći …

Leave a Reply

Your email address will not be published.