Ko će dobiti koncesiju za Aerodrome Crne Gore?

Dodajte komentar

Tri kandidata za koncesiono preuzimanje Aerodroma Crne Gore (ACG) danas će se susresti sa predstavnicima Vlade.

Na događaju u podgoričkom hotelu Hilton, svoje viđenje budućnosti vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu prezentovaće Incheon International Airports Corporation iz Južne Koreje, grupa ADP konzorcijum – TAV Havalimanlari Holding i Aeroports Paris Intenacional sa sjedištima u Francuskoj i Turskoj, te Corporation America Airports iz Luksemburga.

Tender za zakup na 30 godina raspisan je 2019. godine. U uslovima za kvalifikaciju navodi se da će koncesionar odmah dati najmanje 100 miliona eura, imati godišnju obavezu od najmanje pet miliona, odnosno deset odsto koncesione naknade, a sve to uz 200 miliona eura investicija. Na konkurs se prijavilo se sedam kompanija, a komisija je zaključila da uslove ispunjavaju četiri – osim današnjih učesnica prezentacije, još i GMR Airports Limited iz Indije. Kako procedura nije završena prije početka pandemije kovid-19, tender je postao neizvjestan.

Nakon promjena koje je aktuelna Vlada izvršila u upravljačkim tijelima ACG, sredinom jula je za novog izvršnog direktora imenovan Goran Jandreoski.

U susret današnjoj prezentaciji, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović susreo se u petak sa državnim sekretarima u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija, Zoranom Radunovićem i Brankom Krvavcem, izvršnim direktorom državnog avio-prevoznika Air Montenegro, Predragom Todorovićem, te Jandreoskim i njegovim zamjenikom Petrom Radulovićem.

Tom prilikom je iz Kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno da treba „raditi na poboljšanju ukupne infrastrukture i boljem pristupu državi kroz avio-saobraćaj”.

Podsjećamo, ACG su početkom septembra zatražili od Direktorata za građevinarstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upotrebnu dozvolu za radove u vazdušnoj luci u Podgorici, koji su završeni još 2005. godine, ali im ona još nije odobrena.

Upotrebna dozvola za zgradu s terminalima Aerodroma Podgorica konačno je izdata 30. juna ove godine. Ona je rekonstruisana tokom 2006. i 2007. godine. Nakon toga je komisija za tehnički pregled dala saglasnost na upotrebu novog objekta. U dokumentaciji koju su ACG predavali u više navrata tokom januara i februara 2020, te juna ove godine, nalazi se i potvrda o plaćanju opštinske naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od 16. januara 2021, a na osnovu ugovora iz 2006.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *