Globalna zaduženost nikad nije bila veća

U SAD-u nervozu na finansijskim tržištima uzrokuje i predlog povećanja poreza, koji demokrate žele da donesu zakonom. Veće porezno opterećenje opteretiće dobit kompanija, kao i pojedinaca koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje.

U Goldman Sachsu nagađaju da će zarada po dionici kompanija uključenih u indeks S&P 500 pasti za pet posto ako se porez na dobit poveća na 25 posto. No, postoji još jedna teorija da povećanje poreza ne bi pretjerano usporilo ekonomski rast, ali bi smanjilo nejednakost u prihodima (između marta i decembra 2020. godine, najbogatiji ljudi na planeti povećali su svoje bogatstvo za ukupno 3,9 biliona dolara), što bi dugoročno za tržište moglo imati pozitivan uticaj.

Američki potrošač nastaviće da podstiče ekonomski rast. Nedavni izvještaj američkih Federalnih rezervi pokazuje da je imovina američkih donačinstava krajem juna dostigla novi rekord od 141,7 miliona dolara, kao rezultat povrata na berzi i napretka na tržištu nekretnina. U odnosu na prvo tromjesečje, imovina je porasla za 5,9 biliona, od čega je 3,5 biliona posljedica bikovskog trenda na burzama, a 1,2 biliona posljedica su viših cijena nekretnina.

U odnosu na jun prošle godine, imovina se povećala za nevjerovatnih 23,2 biliona dolara (rekord za kalendarsku godinu 2019.: 11,6 bilijuna), a u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine za 31 bilion ili 28 posto. Još jedna stvar: Amerikanci su u junu imali 10,6 bilijuna dolara depozita u bankama, nešto manje nego u prvom tromjesečju (10,8).

Iznad svega, veći poreski prihodi koristili bi državnim proračunima koji imaju rastuće deficite, a dug se već groteskno povećava. I to ne samo državni dug. Prema Institutu za međunarodne finansije, trenutačno globalno zaduženje već iznosi gotovo 300 biliona dolara, a taj iznos uključuje javni dug, zaduženost domaćinstava i kompanija.

Samo prošle godine taj se iznos povećao za 9,3 biliona dolara u odnosu na prethodnih osam godina zajedno. Sve dok je monetarna politika središnjih banaka toliko labava, a kamatne stope na nuli, visoki dug još ne izaziva toliko zabrinutosti, ali problem će nastupiti kada započne ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Izvor: SEEbiz

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.