Brent nafta blizu 80 dolara za barel

Dodajte komentar

Cijene nafte nastavile su danas rast peti dan zaredom, pri čemu se sjevernomorska nafta Brent približava nivou od 80 dolara za barel zbog zabrinutosti u pogledu snabdijevanja, s obzirom na povećanje tražnje u svijetu kako pandemija jenjava.

Na noćašnjem azijskom trgovanju u 2.08 po srednjoevropskom vremenu cijena Brenta je ojačala za 1,14 dolara ili 1,5 posto, na 79,23 dolara za barel, izvještava Rojters.

Američka WTI nafta je poskupjela za 1,11 dolara ili 1,5 procenata, na 75,09 dolara, što je njen najviši nivo od jula, nakon što je prošle sedmice zabilježila petu uzastopnu nedjelju rasta.

“U svim regionima se nastavlja oslanjanje na zalihe usljed ograničenosti isporuka”, objavila je kompanija ANZ riserč.

Rastuće cijene gasa takođe utiču na povećanje tražnje za naftom i uspon cijena “crnog zlata”, koje je sada relativno jeftinije za proizvodnju električne energije, dodaju analitičari ANZ-a.

Prva javna prodaja državnih rezervi nafte u Kini jedva da je doprinijela zauzdavanju rasta cijene, pri čemu su Petročajna i Hengli Petrokhemikal kupili četiri kontingenta u ukupnom iznosu od oko 4,43 miliona barela.

Uvoz nafte u Indiji dostigao je u avgustu najviši nivo u posljednja tri mjeseca, oporavljajući se sa gotovo jednogodišnjeg minimuma zabilježenog u julu, jer su rafinerije ubrzano dopunjavale zalihe u očekivanju povećanja potražnje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *