Ivan Vukčević izabran za predsjednika Zanatske komore

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović predsjedavao je danas Izbornom Skupštinom JU Zanatska komora na kojoj je imenovano novo rukovodstvo. Za novog predsjednika imenovan je Ivan Vukčević, a za potpredsjednike Obrad Kovačević Petar Martinović.

Članovi komore izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost podrškom koju su dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja i Vlade, i kazali da je ovo veliki iskorak ka unapređenju zanatske djelatnosti u Crnoj Gori, te da će zajedničkim zalaganjima komore i Vlade ova djelatnost napokon dobiti mjesto kakvo zaslužuje.

Na početku izlaganja Milatović je izrazio želju da će novo rukovodstvo dati impuls unapređenju razvoja zanatstva u Crnoj Gori pogotovo imajući u vidu brojne naslijeđene probleme.

– Na ovaj način zanatlije će se bolje organizovati kako bi omogućili sinergijsko djelovanje komore i Vlade, i u narednom periodu zajednički raditi na unapređenju zakonskog okvira i proširiti  raspoloživu podršku –  kazao je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju konkurentnosti crnogorske ekonomije, gdje je između ostalog prepoznat značaj zanatstva kao jedne od osnovnih pokretačkih snaga privrednog razvoja, kao što je to slučaj u većini razvijenih zemalja.

– Sastavni dio sveobuhvatnih reformi ekonomskog i društvenog ambijenta su i reforme koje se tiču preduzetništva, a samim tim i zanatstva, kao svojevrsne preduzetničke profesije. Imajući u vidu da je preduzetnička energija specifičan i izuzetno rijedak resurs u svakom društvu, potrebno je da vodimo ekonomsku politiku koja će, u tom smislu, kontinuirano podsticati činioce ekonomskog sistema da otkrivaju i iskoriste prilike tržišta – naglasio je Milatović.

On se osvrnuo i na činjenicu da je u prethodnom periodu zanatsku djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u ekonomiji Crne Gore, kao i da mnogi zanati već duži period imaju trend nestajanja, odnosno gašenja, posebno kada su u pitanju stari zanati.

Međutim, u cilju ponovnog oživljavanja i snažnije afirmacije zanatske djelatnosti i tradicionalnih zanatlija, koji čuvaju tajnu starih zanata i na taj način u velikoj mjeri doprinose sprječavanju nestajanja nekih zanata u potpunosti, Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzima  mjere za unapređenje institucionalnog okvira za razvoj ovog segmenta privrede.

– Mjere uključuju nastavak pružanja finansijske podrške koja je posebno namijenjena preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zanatlijama, ali i eliminisanje administrativnih barijera, uz jasan legislativni okvir. Ove i druge mjere koje preduzimamo, daju vidljive rezultate, međutim, svjesni smo da postoji još mnogo prostora za unapređenje okvira za obavljanje zanatske djelatnosti – dodao je ministar.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u proteklom periodu intenzivno radilo na Akcionom planu za razvoj zanatstva kojim će se ojačati uloga i ovlašćenja JU Zanatske komore, unaprijediti dostupna finansijska podrška za razvoj zanatstva, zakonodavni okvir, i  ojačati ljudski resursi.

Početak implementacije Akcionog plana očekuje se uskoro, a kako je istakao Milatović, Zanatska komora imaće snažnu podršku  od strane  Ministarstva ekonomskog razvoja.

Izvor: Dan

Check Also

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *