Poljski Merkury Market preuzima Emmezeta centre u Hrvatskoj i Srbiji

Dodajte komentar

Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 miliona eura, otkrio je nedjeljnik Lider.

Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave kompanije Emmezeta Balkans.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca namještajem, kućnim i građevinskim materijalom u srednjoj Evropi, osnovao je, naime, u februaru prošle godine svoju kompaniju u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja, zapravo, predstavlja Emmezetu. Sitarz i predsjednik Uprave Flibe Slobodan Školnik upravljaju i kompanijom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

Kao osnivač Fibe i Emmezete Srbija još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, no, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa. Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 miliona kuna prihoda, ima 670 zaposlenih, a u posljednje je tri godine ostvarila ukupno 53 miliona kuna dobiti.

Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. prihod od 29 miliona eura. Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 trgovačkih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovno uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je riječ o samozatajnom milijarderu (vrijednost imovine mjerena u zlotima) koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market preporučuje svoju ponudu, među ostalim, time što na svojim policama plasira oko 55 hiljada proizvoda iz matične države, Njemačke, Španije i Italije, piše Indikator.ba.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *